Antwerpse politieschool werkt samen met FBI tegen online kindermisbruik

Antwerpse politieschool werkt samen met FBI tegen online kindermisbruik

Foto: IMAGEGLOBE

Campus Vesta, het Antwerpse provinciaal opleidingscentrum voor hulpdiensten in Ranst, heeft als eerste in Vlaanderen een opleiding ontwikkeld rond osTriage, een tool die door de Amerikaanse FBI werd ontwikkeld om speurders in staat te stellen op inbeslaggenomen computers heel vlug relevante bewijzen van kindermisbruik te vinden. De FBI organiseert donderdag een webinar rond de nieuwste versie van de tool.

“Een opleiding als osTriage sluit perfect aan bij de missie van onze school: via opleidingen bijdragen tot de veiligheid in onze samenleving”, zegt projectcoördinator Steven Goris van Campus Vesta. “Bovendien richt dit type van opleidingen zich op een uiterst kwetsbare groep, kinderen.”

OsTriage zorgt er volgens de politie voor dat alle informatie op harde schijven bijna live zichtbaar wordt. Zo kunnen netwerken vlugger gedetecteerd én slachtoffers vlugger geïdentificeerd worden, klinkt het. “Vroeger werd een computer in beslag genomen en duurde het vaak meer dan een jaar vooraleer forensische onderzoekers alle puzzelstukjes hadden samengelegd”, zegt hoofdinspecteur Tim Van Eester van de Antwerpse politie en osTriage-docent. “Het gebruik van de tool betekent voor het onderzoek een verschil van dag en nacht.”

Europol trok vorige week nog aan de alarmbel omdat tijdens de lockdown een toename van online kindermisbruik werd vastgesteld. De FBI heeft zopas een nieuwe versie van osTriage ontwikkeld, versie 2.5, die zich niet tot de analyse van de computer zelf beperkt, maar ook op zoek gaat naar wat in de cloud zit.

Corrigeer

MEER NIEUWS