Vier agenten ontslagen, protest tegen politieoptreden

Nieuwe beelden tonen dat zwarte man zich niét verzette tegen arrestatie voor overlijden

Vier agenten uit de Amerikaanse stad Minneapolis die maandagavond betrokken waren bij de arrestatie waarbij een zwarte man overleed, zijn ontslagen. De zaak beroert de gemoederen in de Verenigde Staten, nadat videobeelden opdoken waarop te zien is hoe één van de agenten met zijn knie op de nek van de man drukt. De politie van Minneapolis verdedigde zich voor die praktijk door te beweren dat George Floyd zich verzette tegen zijn arrestatie, maar uit nieuwe beelden blijkt ook dat niet te kloppen.

In de originele video – die sinds dinsdag op socialenetwerksites circuleert – is te zien dat een agent minutenlang met zijn knie leunt op de nek van George Floyd, die geboeid op de grond ligt. De man was net gearresteerd op verdenking van het gebruik van een valse cheque. De ongewapende zwarte man roept verschillende keren “ik kan niet ademen” en “vermoord me niet”, terwijl voorbijgangers de politieman toeroepen dat hij moet ophouden. Floyd verliest uiteindelijk het bewustzijn, maar pas nadat vier minuten later hulpverleners aankomen, haalt de agent zijn knie van de nek van de man. Hij overlijdt kort daarna in het ziekenhuis.

De politie verdedigde het handelen van de agenten door te beweren dat de man zich verzette tegen zijn arrestatie. Op basis van nieuw opgedoken beelden, opgenomen door de bewakingscamera van een aanpalende winkel, lijkt dat echter niet te kloppen.

Ontslagen

Jacob Frey, de burgemeester van Minneapolis, liet dinsdag weten dat de vier agenten die betrokken waren bij de arrestatie, zijn ontslagen. “Wat ik gezien heb, was in alle opzichten verkeerd”, had hij eerder al laten weten. “Zwart zijn zou in Amerika geen doodvonnis mogen beteken.”

De FBI is ook een onderzoek gestart naar het overlijden van Floyd.

Grootschalig protest

De zaak verhit de gemoederen in Minneapolis, waar dinsdagavond grootschalige protesten tegen politiegeweld plaatsvonden.

“Ik kan niet ademen”

Dodelijk geweld tegen zwarte Amerikanen is sinds de vrijspraak van George Zimmerman, een blanke burgerwachter die de jonge Afro-Amerikaan Trayvon Martin in zijn voortuin doodschoot, een zeer levendig thema in de VS. In navolging van de zaak-Zimmerman ontstond de BlackLivesMatter-beweging. In de zeven daarop volgende jaren waren gevallen van buitensporig en soms zelfs dodelijk (politie)geweld tegen Afro-Amerikaanse burgers legio.

Zo roept de zaak herinneringen op aan de dood van Eric Garner in New York in 2014. Die man stierf toen de politie hem bij een arrestatie in een wurggreep hield. Ook hij riep verschillende keren “ik kan niet ademen”, een kreet die later uitgroeide tot een van de slogans waarmee het politiegeweld tegen zwarten in de VS werd aangeklaagd.

Video: YouTube

En begin dit jaar kwam een andere zwarte jongeman om het leven toen hij al joggend “verward” werd met een inbreker. Een vader en zijn zoon onderschepten de jongen met hun pick-up en schoten hem dood.

Corrigeer

MEER NIEUWS