Franse politicus veroordeeld tot 5 jaar cel voor “fiscale fraude van uitzonderlijke omvang”

Franse politicus veroordeeld tot 5 jaar cel voor “fiscale fraude van uitzonderlijke omvang”

Patrick Balkany Foto: Photo News

Patrick Balkany, de burgemeester van de Parijse voorstad Levallois-Perret, en zijn vrouw Isabelle zijn woensdag in beroep veroordeeld tot een celstraf van respectievelijk vijf en vier jaar. Ze werden veroordeeld voor een “fiscale fraude van uitzonderlijke omvang”.

In maart werd het echtpaar al veroordeeld tot drie jaar cel, maar het hof van beroep van Parijs verhoogde die straf. De politicus van de centrumrechtse partij Les Républicains werd ook veroordeeld wegens “illegale aanwending van belangen”, omdat hij “persoonlijke voordelen” in natura ontvangen heeft in een contract rond onroerend goed. Het stel mag zich ook tien jaar lang niet meer verkiesbaar stellen en moet elk een boete van 100.000 euro betalen.

Het hof bevestigde ook de inbeslagname van hun eigendommen. Voor hun verblijf in de Giverny-molen (Eure) werd een speciale regeling getroffen. Zo moet een deel ervan teruggegeven worden aan hun kinderen. Tot slot moeten de Balkany’s, samen met de andere betrokkenen in een witwasdossier, een miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan de staat.

De flamboyante burgemeester werd in februari al wegens gezondheidsredenen vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. De advocaat van Balkany liet weten dat ze de optie van cassatieberoep de komende dagen zullen bekijken.

Het echtpaar wordt in verdenking gesteld voor het verduisteren van 13 miljoen euro tussen 2007 en 2014. Het gaat om twee luxueuze villa’s op Sint Maarten en in Marrakesh.

Corrigeer

NIEUWS