Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Katje Lee niet welkom in Peru: “euthanasie is de enige optie”

De Peruaanse Kat Lee, die begin april naar ons land werd meegenomen door studente Selena Ali, mag niet terugkeren naar Peru. Omdat het mogelijk drager is van hondsdolheid, is euthanasie volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de enige optie. Maar volgens dierenrechtenorganisatie GAIA zijn “doelbewust” verkeerde documenten doorgestuurd naar Peru.

Volgens het FAVV zijn tussen 2017 en midden 2019 meer dan 300 uitbraken van besmetting bij dieren gemeld in Peru. Jaarlijks sterven er ook 55.000 mensen aan het virus, klinkt het. Nu Lee niet mag terugkeren, is euthanasie voor het FAVV de enige optie. “Het FAVV heeft de weigering van Peru om de kat terug te nemen en de euthanasie als enige uitweg aan de advocaat van de tegenpartij gemeld”, aldus FAVV-woordvoerster Hélène Bonte.

Volgens dierenrechtenorganisatie GAIA zou het FAVV echter “doelbewust” verkeerde documenten hebben doorgestuurd naar Peru. Zo zou een exportcertificaat voor het Peruaanse voedselagentschap Senasa van maart zijn overgemaakt, toen het dier van Peru naar Europa overgebracht werd. “Maar zo’n certificaat is maar vijftien dagen geldig”, zegt Kim Vandenbroucke, persverantwoordelijke van GAIA.

Bovendien gaat het nu niet om export, maar om import in Peru. Volgens GAIA moet hiervoor een exportcertificaat van het FAVV voorliggen, maar geeft het voedselagentschap dat niet. De advocaat van Selena Ali, Anthony Godfroid, zou intussen aan Senasa evenwel de “nodige documenten” overgemaakt hebben. “We denken dat Senasa dan wel de toestemming zal verlenen”, zegt GAIA.(lto)