Drukke dag bij AA Gent: Wim De Decker wordt nieuwe T2, Vadis Odjidja verlengt contract

Drukke dag bij AA Gent: Wim De Decker wordt nieuwe T2, Vadis Odjidja verlengt contract

Verrassende wending in het verhaal Wim De Decker. Kort nadat bekend raakte dat de ex-assistent van Laszlo Bölöni bij Antwerp geen toekomst meer had en vertrok, gaat hij aan de slag bij KAA Gent. Hij zal er de technische staf versterken als assistent van Jess Thorup. En er was nog meer goed nieuws te rapen in de Ghelamco Arena. Zo raakte ook bekend dat aanvoerder Vadis Odjidja zijn krabbel heeft gezet onder een nieuwe contract tot 2023.

Jess Thorup krijgt dus een nieuwe T2 naast zich. Wim De Decker was de voorbije seizoenen de rechterhand van Laszlo Bölöni, maar woensdag raakte bekend dat hij niet in de technische staf van opvolger Ivan Leko zou opgenomen worden. Lang hoefde de gewezen middenvelder dus niet te wachten op een nieuwe uitdaging, hij trekt naar Gent. “We hebben met Jess gesproken over de verdere professionalisering, en hebben een wijziging doorgevoerd in de staf. Wim De Decker wordt de nieuwe assistent hij komt over van Antwerp. We hadden al een goed contact toen hij actief was als speler bij ons”, vertelde voorzitter Ivan De Witte op een persconferentie. De inkt onder het contract van De Decker was nog maar amper gedroogd toen hij al werd aangekondigd. “De gesprekken met Wim werden pas vannacht om kwart voor twaalf afgerond. Voorzitter lag toen al in bed”, aldus manager Michel Louwagie.

Voor De Decker is de overstap naar AA Gent dus een terugkeer naar vertrouwd terrein: “Ik was achttien jaar terug als speler nog actief bij AA Gent en kende mooie momenten in het Ottenstadion.” In Gent zal De Decker als assistent van Thorup fungeren: “Er waren meerdere clubs geïnteresseerd en er lagen ook verschillende scenario’s op tafel. Maar toen ik met Gent praatte, werd voor mij al snel duidelijk dat ik niet langer moest twijfelen. Dit is een heel mooie, ambitieuze club en tijdens het gesprek met Jess Thorup bleek ook al snel dat we op dezelfde golflengte zitten. Dus ik heb er echt zin in om hier aan de slag te gaan!”

Drukke dag bij AA Gent: Wim De Decker wordt nieuwe T2, Vadis Odjidja verlengt contract
Foto: BELGA

Huidig T2 bij de Buffalo’s Peter Balette krijgt een nieuwe functie bij de club, hij wordt technisch directeur en zal zich toeleggen op de jeugd en recrutering. In een eerste fase zal hij nog wel naast De Decker te zien zijn als assistent. Balette is sinds 2016 aan de slag als assistent-trainer, na een eerdere passage tussen 2013 en 2015. ”Peter wordt ook heel graag gezien in de spelersgroep. In een eerste fase zal hij nog wel heel dicht aanwezig zijn om Wim te ondersteunen maar vervolgens krijgt hij een rol als technisch directeur”, zegt De Witte.

Vadis verlengt

En de Gent-fans kregen meteen nog goed nieuws te verwerken, want sterkhouder Vadis Odjidja verlengde zijn contract in de Ghelamco Arena. De middenvelder, sinds 2018 actief bij de Buffalo’s, had nog één seizoen contract. Dat werd nu opengebroken tot 2023. De 31-jarige Vadis was in 79 officiële duels goed voor zeven doelpunten en achttien assists.

“We zaten de voorbije weken herhaaldelijk rond de tafel met Vadis Odjidja en dat heeft uiteindelijk een nieuwe overeenkomst opgeleverd waardoor hij nu tot juni 2023 bij ons onder contract ligt”, aldus De Witte. “Hij heeft bij ons volgens mij ook een zekere rust teruggevonden en dankzij dit akkoord zal hij meer dan ooit een belangrijke pion vormen in onze club. Je mag hem gerust een echte Buffalo noemen.”

Drukke dag bij AA Gent: Wim De Decker wordt nieuwe T2, Vadis Odjidja verlengt contract
Foto: BELGA

Respect voor Roef

In het licht van de aanstelling van De Decker en de contractverlenging van Vadis werden ook de eerste twee zomertransfers - Davy Roef en Jordan Botaka - voorgesteld. “We hebben al lang veel respect en bewondering voor de kwaliteiten van Davy Roef”, zegt De Witte. “In deze atmosfeer zal hij zeker tot verdere bloei kunnen komen. Het wordt een stevige concurrentiestrijd maar dat zal voor iedereen het geval zijn. Want ons verhaal (transfers, red.) is nog niet ten einde.”

En het kriebelt ook bij Davy Roef, na een seizoen bankzitten bij Anderlecht: “Ik kan inderdaad niet bepaald terugkijken op het mooiste seizoen van mijn loopbaan maar dat hoort nu eenmaal ook bij een profloopbaan”, aldus de 26-jarige doelman. Ik wil me natuurlijk heel graag opnieuw bewijzen. De concurrentie met Thomas Kaminski schrikt me zeker niet af want dat is eigen aan een topclub. In Gent vind ik een talentvolle spelersgroep terug en bovendien heerst er hier een fijne sfeer. Er was zeker nog wel interesse van andere clubs maar Gent was er al heel snel bij en hun project spreekt me gewoon enorm aan! Europees voetbal was uiteraard een extra troef. Voor mij kunnen de trainingen niet snel genoeg terug beginnen.”

Drukke dag bij AA Gent: Wim De Decker wordt nieuwe T2, Vadis Odjidja verlengt contract
Davy Roef. Foto: BELGA

Botaka: “Champions League is jeugddroom”

Terwijl Roef de concurrentie aangaat, lijkt Botaka met Castro-Montes te zullen strijden om de rechtsbackpositie. “De fysieke testen zijn bij ons heel belangrijk en die van Jordan waren uitstekend”, duidde Louwagie. “Hij is volgens mij een laatbloeier en hier zal hij bewijzen wat hij echt in zijn mars heeft. We aanzien hem echt als een versterking voor ons project.”

Botaka verlaat STVV, waar hij aanvoerder was: “Dit is een heel mooie stap voor mij. In Gent vind ik toch een fantastische club en ik kijk er ook naar uit om in dit prachtige stadion te voetballen”, aldus de polyvalente Botaka. “Het is als tegenstander nooit een fijn vooruitzicht om hier te moeten spelen want je weet dat er je een zware opdracht wacht maar nu zal dat uiteraard een ander verhaal worden (lacht). Ik wil hier ook als voetballer nog stappen zetten in mijn ontwikkeling. Weet je, ik heb in mijn loopbaan al woelige watertjes doorzwommen maar dankzij de ongelooflijke steun van Marc Brys heb ik me in Sint-Truiden opnieuw op de kaart kunnen zetten en nu wil ik ook bij AA Gent mooie zaken realiseren. Een doel? De groepsfase van de Champions League is voor elke speler een jeugddroom!”

Drukke dag bij AA Gent: Wim De Decker wordt nieuwe T2, Vadis Odjidja verlengt contract
Foto: BELGA
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.