Peter Sagan waarschijnlijk in Tour én Giro (maar niet in de overlappende kasseiklassiekers)

© Photo News

Het lijkt erop dat we Peter Sagan (30) dit najaar niet zullen zien in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Definitief is het nog niet, maar de kans dat de drievoudige ex-wereldkampioen zich met de Tour en de Giro bij zijn originele plan houdt, is groter dan dat hij alles omgooit. Uitsluitsel volgt volgende maand tijdens de stage van Bora-hansgrohe in Oostenrijk.

Hugo Coorevits

Het plan van Peter Sagan was om dit jaar na de voorjaarsklassiekers zowel de Giro als de Tour te rijden en daarna door te trekken naar de Olympische Spelen. Maar door de herschikte kalender moet hij nu dus keuzes maken. De Tour gaat door van 29 augustus tot 20 september, de Giro van 3 tot 25 oktober. En net tijdens de Ronde van Italië worden de kasseiklassiekers gereden. Als het uitsluitend van hem en zijn directe omgeving afhangt, dan gaat hij voor de twee grote ronden. Met zijn jacht op een achtste groene trui en een eerste puntenshirt in de Giro kan hij zijn ploeg anderhalve maand lang maximaal publicitaire return bieden.

Bij zijn Bora-hansgrohe weigerden ze donderdagmiddag die piste – die door de Slovaakse media werd gelanceerd – te bevestigen of te ontkennen. Woordvoerder Ralph Scherzer verwees naar de stage van Bora-hansgrohe, die half juni begint in Oostenrijk: “Daar wordt traditioneel niet alleen de basis gelegd voor de komende koersmaanden, ook de grote lijnen voor elke coureur worden er vastgelegd.”

Star quality voor Giro

Eerder was er tussen organisator RCS en Bora-hansgrohe wel overeengekomen dat Sagan de Giro zou rijden. Althans, op de oorspronkelijke datum. Maar dat was dus buiten de coronacrisis gerekend. In de hoofdzetel van RCS in Milaan dringen ze er dan ook op aan dat Sagan zich bij zijn eerste keuze houdt. Dat zou de Giro nog wat meer star quality geven, naast andere grote namen als Nibali, Evenepoel, Fuglsang, Carapaz en eventueel Viviani en Groenewegen.

© EPA-EFE

De enige voorwaarde om zowel de Giro als de Tour te rijden, is dat Sagan goed uit Frankrijk moet komen. Tussen het slotakkoord van de Tour in Parijs en de start van de Giro zitten immers amper dertien dagen. Even zag het ernaar uit dat RCS opnieuw wou schuiven met de datum van de Giro, maar dat lijkt nu niet langer aan de orde. In alle geval doet de Internationale Wielerunie (UCI) rond 10 juni nog een check van de aangepaste kalender.

Tijd voor Marlon

De corona-break heeft Sagan alleszins deugd gedaan. Na de Ronde van San Juan en een stage in Colombia reed hij Parijs-Nice en belandde hij een paar dagen later in complete lockdown in Monaco. In tegenstelling tot veel collega’s beperkte hij zich er tot maximaal anderhalf uur hometrainer per dag om de basisconditie te onderhouden en het overgewicht van maximaal drie kilogram onder controle te houden. Ondertussen traint hij opnieuw dagelijks tussen de vier à vijf uur. Na de middag trekt hij dan naar zijn zoontje Marlon.

Het maakt dat Sagan opnieuw hongerig is. Alleen is de kans dat we de gretige drievoudige wereldkampioen in oktober in de kasseiklassiekers zullen zien dus klein.

© Matthias Balk/dpa

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen