Zeven asielzoekers in noodopvang Houthalen-Helchteren besmet met corona: “Situatie is onder controle”

Zeven asielzoekers in noodopvang Houthalen-Helchteren besmet met corona: “Situatie is onder controle”

Foto: HBVL.

Houthalen-Helchteren -

In het noodopvangcentrum in Houthalen-Helchteren, waar meer dan 650 mensen verblijven in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag, zijn zeven bewoners besmet met het coronavirus, zo bevestigt burgemeester Alain Yzermans (SP.A). Ze verblijven nu in quarantaine en vertonen slechts milde symptomen. Daarnaast wachten nog vijf bewoners op hun testresultaat, terwijl drie bewoners negatief testten.

Rode Kruis-Vlaanderen, dat het centrum uitbaat, bevestigt dat enkele mensen besmet zijn met het virus maar communiceert niet over aantallen. “Wij kunnen enkel zeggen dat er inderdaad mensen positief hebben getest en meteen in quarantaine werden geplaatst”, zegt woordvoerder Ine Tassignon.

“De situatie is perfect onder controle, onze centra zijn hierop voorzien. Besmette mensen verblijven in een aparte blok met apart sanitair en zullen gedurende veertien dagen geen contact hebben met andere bewoners. De maatregelen om het coronavirus in te dijken worden ook in onze centra zeer strikt opgevolgd, er zijn geen gezamenlijke maaltijden en activiteiten zijn geschrapt of gaan enkel buiten door en met respect voor social distancing of in zeer kleine groepjes.”

Alleenstaanden die besmet zijn gaan alleen in quarantaine, hun kamergenoten kunnen op hun reguliere kamer blijven. Bij besmetting binnen een gezin gaat het volledige gezin in quarantaine, aangezien zij geen social distancing dienden te respecteren ten aanzien van mekaar.

Alle mensen die besmet zijn in het noodopvangcentrum vertonen slechts milde symptomen: een lichte koorts, een lichte hoest en wat keelpijn. Rode Kruis-Vlaanderen heeft geen weet van eventuele ziekenhuisopnames.

Het gaat om de eerste besmettingen in het noodopvangcentrum met 675 bewoners. “Er is in drie maanden geen enkel positief geval geweest. Nog drie personen zijn getest, maar werden negatief bevonden. Zij worden wel zeven dagen in isolatie gehouden”, vertelt burgemeester Alain Yzermans (sp.a). “Nog vijf personen werden getest en daarvoor wachten wij op het resultaat. Zij bevinden zich in quarantaine in hun kamer in afwachting van het resultaat.”

Volgens de burgemeester verklaren de besmettingen ook de plotse opstoot in Houthalen-Helchteren. “In het algemeen blijven wij met 174 besmette personen in de gemeente duidelijk onder het Limburgse gemiddelde. De situatie wordt van zeer nabij opgevolgd en wordt streng gecontroleerd in samenwerking met de zes centrumartsen die er actief zijn”, aldus Yzermans. “Het is niet alarmerend, maar wel een uitbraak die we moeten beheersen. Er is een gezonde ongerustheid in de gemeente.”

Alle nieuwkomers in ons land worden sinds 24 april in het aanmeldcentrum in Brussel getest op Covid-19. Daarna worden de nieuwkomers nogmaals getest op dag vijf. Fedasil volgt daarmee de aanbevelingen van Sciensano, het wetenschappelijk instituut voor volksgezondheid. Na een eerste opvang in het aanmeldcentrum (van minimum 7 dagen), en enkel indien men geen enkel teken van ziekte vertoont, worden de asielzoekers naar een opvangcentrum gestuurd. Dat gebeurt momenteel enkel naar nieuwe opvangcentra: Sijsele, Herbeumont, Marcinelle en Etterbeek.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio