Johan Bruyneel ging niet in op mogelijkheid tot mildere schorsing: “Sportrechtspraak heeft niks te maken met eerlijkheid”

Johan Bruyneel ging niet in op mogelijkheid tot mildere schorsing: “Sportrechtspraak heeft niks te maken met eerlijkheid”

Foto: Selectormarx

Johan Bruyneel heeft in 2013 verzaakt aan de mogelijkheid om voor slechts één jaar geschorst te worden. Indien de gewezen ploegleider verklaringen zou afleggen over een persoon uit de sportwereld, zou hij slechts voor één jaar worden geschorst. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar, tot hij 2018 levenslang geschorst werd uit de wielerwereld.

Om juridische redenen kan Bruyneel niet zeggen om welke dopingautoriteit het gaat. Hij verklaart wel dat de deal pas op het laatste moment afsprong. “Ik had geen belastende informatie over de betreffende persoon. Ik wilde alleen zien hoe ver een antidopingagentschap bereid is te gaan en de eigen regels bewust overtreedt om iemand aan te pakken. Voor mij was dit het zoveelste bewijs dat er geen gerechtigheid bij de antidopingagentschappen bestaat”, openbaart hij aan wielerwebsite Cyclingopinions.

De gewezen teammanager US Postal, Discovery, Astana en RadioShack is zich wel bewust van de fouten uit zijn verleden. “Ik ben als renner en als teammanager over de grens gegaan. Daar is geen speld tussen te krijgen”, geeft Bruyneel grif toe. Toch heeft hij zijn bedenkingen bij het vervolg.

“Je krijgt echter geen enkele kans om jezelf te verdedigen. Ten eerste had het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) geen zeggenschap over mij. Verder wordt heel duidelijk dat USADA naar alle middelen greep, geoorloofd en ongeoorloofd, om Lance Armstrong en mij aan de hoogste boom op te hangen.”

In 2012 zette zijn ploeg RadioShack Bruyneel aan de kant: USADA beschuldigde hem van verboden praktijken in de periode dat hij samenwerkte met Armstrong. Twee jaar later kreeg hij een schorsing opgelegd, waardoor Bruyneel voor tien jaar niet actief mocht zijn in de wielersport. In 2018 werd deze schorsing door het sporttribunaal CAS nog verzwaard: hij kreeg een levenslange verbanning opgelegd.

Bruyneel vechtte al tijd zijn schorsingen aan, maar gaf uiteindelijk op: “Ik was mentaal op en het heeft mij veel geld gekost. De sportrechtspraak heeft niets met een eerlijk proces te maken. Of het nu USADA, WADA, elk ander anti-dopingagentschap of zelfs het sporttribunaal CAS is.”

Johan Bruyneel ging niet in op mogelijkheid tot mildere schorsing: “Sportrechtspraak heeft niks te maken met eerlijkheid”
Bruyneel en Lance Armstrong in de Tour van 2005 Foto: Photo News

“War is het verschil tussen mij en Bjarne Riis?”

Bruyneel heeft zich inmiddels bij de situatie neergelegd. Toch knaagt het nog steeds dat figuren als Bjarne Riis nog steeds in het peloton rondlopen. De Deen gaf in 2007 toe dat hij de Tour van 1996 met doping gewonnen had. Nadien werd hij ploegleider bij CSC, waar hij ook op de hoogte was van de dopingpraktijken binnen de ploeg.

“Leg mij eens het verschil uit tussen Bjarne Riis en mij? Hij heeft tegenover het Deense antidopingagentschap uitgelegd wat hij als renner en teammanager allemaal gedaan heeft, net zoals ik ook al die verklaringen heb gedaan. Bij hem werd de verjaring van de feiten wel gerespecteerd, bij mij was dat niet het geval. We zijn echter in hetzelfde jaar geboren, hebben elkaar bestreden in dezelfde jaren als renner en als teammanager.”

Riis is sinds dit seizoen opnieuw als teammanager actief in het profpeloton, bij het NTT van Victor Campenaerts. “Daar heb ik niets tegen. Ik denk dat Bjarne een uitstekende teammanager is. Ik ben er ook van overtuigd dat hij juist met zijn verleden nu beter dan velen kan waken dat een dopingcultuur zoals in die jaren niet nogmaals voorkomt in zijn team. Maar waarom mag hij verder en ik niet?”, vraagt Bruyneel zich af.

Johan Bruyneel ging niet in op mogelijkheid tot mildere schorsing: “Sportrechtspraak heeft niks te maken met eerlijkheid”
Bjarne Riis is actief als teammanager van NTT Foto: AFP
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.