Nakende droogte: "Voorlopig nog geen actie naar burgers of land-en tuinbouw"

Nakende droogte:  "Voorlopig nog geen actie naar burgers of land-en tuinbouw"

Foto: Geert Herman

Lochristi - De ene bron verwijst naar de 'climate change', de andere naar de straalstroom als de schuldige. Feit is dat de regen al geruime tijd uitblijft, en dat men algemeen aanneemt dat we opnieuw op langere periodes van droogte afstevenen. Concrete maatregelen zijn er nog niet in Lochristi. "Wij wachten op instructies van de provincie of watermaatschappijen", zegt schepen van Openbare Werken Jean-Pierre Raman (Open VLD).

"Het drinkwater voor Lochristi komt van Farys, voor Zaffelare, Zeveneken en Beervelde komt het van De Watergroep", vertelt de schepen. "Indien zij de watertorens voldoende op peil kunnen houden, zal er altijd drinkwater beschikbaar zijn. Wij als gemeente hebben daar geen zicht op tenzij er problemen zijn. Indien er onvoldoende water in de watertorens zou zijn, zal de burger dit vlug merken, de kraan zal eventueel minder debiet hebben, of het zal langer duren om een bad te vullen."

"Als bestuur kunnen wij nu niet veel ondernemen, aangezien wij geen inspraak in hoeveel water er verdeeld wordt naar de watertorens. Indien wij als bestuur op tijd verwittigd worden door de watermaatschappijen dat er problemen zouden zijn met de toevoer van water, zullen wij overleggen en bekijken wat er eventueel kan ondernomen worden om gebieden die met schaarste kampen, te helpen."

Momenteel is er dus nog niets bekend over mogelijke problemen in de komende dagen. "Wij nemen nog geen actie naar de gewone burger of naar de land- en tuinbouwsector", aldus schepen Raman. "Daarvoor is het wachten op instructies van de provincie of van de watermaatschappijen zelf."

Op heel wat plaatsen is er - terechte - kritiek over het oppompen van grondwater dat niet opnieuw wordt geïnfiltreerd, maar vaak gewoon in de riool verdwijnt. Vanuit dat verhaal voegt de schepen er nog aan toe dat het water van de droogzuiging voor het aanleggen van rioleringen in de Dorpstraat en Schoolstraat niet naar het zuiveringsstation van Aquafin loopt, maar wel in het bufferbekken aan de Hoekskensstraat (Westlede) terecht- komt waar het op zijn beurt kan infiltreren. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio