YouTuber adopteerde autistisch jongetje uit China, verdiende jaren goed geld met zijn video’s, maar geeft hem nu weer op voor adoptie

YouTuber adopteerde autistisch jongetje uit China, verdiende jaren goed geld met zijn video’s, maar geeft hem nu weer op voor adoptie

Themabeeld, niet de jongen in kwestie. Foto: Shutterstock

Myka Stauffer, een Amerikaanse mommy-blogger en YouTuber, en haar echtgenoot krijgen karrenvrachten kritiek over zich heen omdat ze hun adoptiezoon opnieuw afgestaan hebben. Het Chinese jongetje in kwestie heeft een autismespectrumstoornis en naar eigen zeggen kon het ouderpaar hem niet de gepaste zorg bieden. Tot daar de eerste controverse. Vooral door haar woordkeuze krijgt ze de wind van voren. Zo heeft ze het over ‘herplaatsen’ en ‘forever home’. Termen die in Amerikaans Engels veelal gebruikt worden als het over huisdieren gaat.

Geld verdienen op de kap van een kind met een beperking om hem dan af te danken als een hond in het asiel? Dat is de snoeiharde teneur van de online kritiek die Stauffer en haar echtgenoot momenteel over zich heen krijgen. De reden is dat ze hun adoptiezoon opnieuw hebben afgestaan, het schiet bij velen in het verkeerde keelgat.

Stauffer en haar echtgenoot zijn zogenaamde mommy-bloggers. Dat zijn moeders, koppels of alleenstaanden die hun leven met kinderen documenteren (met columns, blogs, foto’s en/of video’s) en delen. De insteek is veelal dat ze andere ouders en mama’s willen inspireren. Gaande van opvoedingstips, tot receptjes of - pakweg - hoe je yoga samen met je baby kan doen. Het gros van hen vlogt op YouTube en/of post op Instagram. Sommigen houden er ook nog een blog op na. Achter die content zit ook een verdienmodel. Op YouTube verdienen ze vooral geld met advertentie-inkomsten - monetiseren heet dat in het wereldje. Op Instagram gaat het vaker om gesponsorde posts. Kortom: ze onderhouden hun gezin, met content van hun gezin.

Autismespectrumstoornis

Stauffer en haar echtgenoot adopteerden Huxley in China. In verschillende columns, video’s en interviews verklaarde Stauffer dat ze specifiek op zoek waren naar een kind met een beperking. Ze wilden naar eigen zeggen het kind met de minste kansen op adoptie toch een kans geven. Om die reden kozen ze voor Huxley. Volgens Stauffer verklaarde het adoptieagentschap dat Huxley in de baarmoeder van zijn biologische moeder een tumor had gekregen en dat dat aan de basis lag van zijn autismespectrumstoornis. Terug thuis kwamen de Stauffer’s tot de vaststelling dat Huxley met een zware vorm van autisme kampte en tevens ook nog met andere gedragsproblemen af te rekenen kreeg. Het adoptieproces documenteerde en deelde ze uitgebreid. Nog voor Huxley voor het eerst thuiskwam, maakte het koppel 27 verschillende video’s over het adoptieproces alleen al. In die vlogs vroeg ze haar fans en volgers ook om donaties “om de adoptiekosten” te dekken. Niet veel later vroeg ze haar fans nogmaals donaties en bij 5.000 dollar zou ze een foto van het jongetje delen, wat ze ook deed.

Terug thuis maakte ze verschillende gemonetiseerde video’s met Huxley waar ze tevens ook gesponsord werd. Zo ging ze een partnerschap aan met Dreft, make-upmerk Glossier, kledingmerk Good American en andere. Daarnaast ontpopte ze zich tot een activiste en brak ze regelmatig een lans, met Huxley op de arm, voor internationale adoptie van kinderen met een beperking.

Waar is Huxley?

Enkele maanden geleden begonnen trouwe volgers en kijkers op te merken dat Huxley niet meer voorkwam in de content van Stauffer en haar echtgenoot. Aanvankelijk deden fans er wat lacherig over, maar enkele cryptische statussen en berichten van Stauffer konden de fanbasis niet sussen. Uiteindelijk postte Stauffer woensdag een video waarin ze duidelijkheid verschafte.

In de video leggen Stauffer en haar echtgenoot uit dat ze Huxley afgestaan hebben. Ze geven geen redenen aan buiten ‘ernstige gedragsproblemen’. In eerdere statussen gaf Stauffer al aan dat ze moeilijkheden ervoer met de noden van Huxley. Zo had ze het over therapie die niet aansloeg, een resem melt downs en afgelopen Moederdag noemde ze de ‘moeilijkste’ ooit. In de video legt het paar nog uit dat ze de zorg voor de jongen niet aankunnen en dat ze om die reden ervoor kozen om hem af te staan. Nog volgens hen was het voor de peuter z’n eigen bestwil en ‘emotioneel welzijn’.

In geen tijd volgde een barrage aan negatieve reacties. Vooral omdat ze de peuter zo prominent in beeld gebracht had, en ‘gebruikt’ had volgens sommigen voor geldelijk gewin, viel haar aankondiging niet in goede aarde. Mogelijk het meest opvallende en voor vele criticasters het meest aanstootgevende, is de woordkeuze van het koppel. Zo hebben ze het over een ‘forever home’ en stellen ze dat Huxely ‘rehomed’ werd. Laatstgenoemde termen worden in Amerikaans Engels veelal gebruikt om over huisdieren te spreken.

“Hij stelt het goed, hij is erg gelukkig, hij is echt aan het openbloeien”, zegt Stauffer nog in de video. “Zijn nieuwe mama heeft een medische achtergrond en ze zijn een heel goede match.”

Corrigeer

MEER NIEUWS