Pleidooi van SP.A-gemeenteraadslid Bram De Geeter

"Sensibiliseer tegen waterverspilling"

"Sensibiliseer tegen waterverspilling"

Foto: if

Geraardsbergen - De stad moet de inwoners sensibiliseren om waterverspilling tegen te gaan, meent SP.A--raadslid Bram De Geeter. "Het is immers beter om mensen te motiveren dan te wachten tot er geen andere keuze is en strikte regels op te leggen."

“We zijn pas eind mei en de droogte is nu al acuut” zegt De Geeter. “Op korte termijn moet men een sensibiliseringsactie opzetten om de mensen aan te sporen hun waterverbruik te rationaliseren. Het is beter om te motiveren om water te besparen dan te wachten tot het moet opgelegd worden. We stellen in deze coronacrisis vast dat mensen in staat zijn om hun gedrag sterk aan te passen, als ze de ernst van de situatie inzien."

"Deze sensibiliseringsactie zal trouwens niet enkel deze zomer moeten gevoerd worden. Water zal steeds meer een schaars goed worden want door de klimaatopwarming zullen we wellicht vaak met lange perioden van droogte worden geconfronteerd."

Sensibiliseren alleen volstaat niet. "De stad moet verharding zoveel mogelijk tegengaan opdat de grond weer als spons kan fungeren en het grondwater op peil wordt gehouden. Dat is de enige manier om het watertekort op structurele manier tegen te gaan."

"Maar dat zijn maatregelen op middellange en lange termijn. De sensibiliseringscampagne kan men nu al lanceren."

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio