Wie nu nog met winterbanden rijdt, vervangt die best zo snel mogelijk: "Remafstand tot 16 meter langer”

Wie nu nog met winterbanden rijdt, vervangt die best zo snel mogelijk: "Remafstand tot 16 meter langer”

Foto: Boumediene Belbachir

Veel particulieren rijden nog altijd rond met hun winterbanden, merken sectororganisaties Traxio en Federtyre op. Ze roepen vrijdag op deze zo snel mogelijk door zomerbanden te laten vervangen. Ze wijzen erop dat winterbanden sneller slijten, maar ook minder presteren bij temperaturen boven de 7 graden, en zeker bij zomerse temperaturen. De remafstand kan met winterbanden tot wel 16 meter langer worden, waarschuwen ze.

Het zijn vooral professionele gebruikers die de voorbije weken, sinds de versoepeling van de coronamaatregelen, hun winterbanden lieten inruilen.

Voor Traxio en Federtyre is het “zowel vanuit economisch als veiligheidsstandpunt” aan te raden dat ook particulieren zo snel mogelijk wisselen. Daarnaast leiden winterbanden bij zomerse temperaturen ook tot een hoger brandstofverbruik en een hoger geluidsniveau.

Een recente test van de Duitse automobielclub ADAC wees uit dat de remafstand van winterbanden, bij een snelheid van 100 km/uur en 20 graden op een droog wegdek, 5 meter langer is dan die van zomerbanden. Bij een temperatuur van 35 graden loopt dat op tot zelfs 16 meter.

Corrigeer

NIEUWS