Kroatië, Griekenland en Cyprus openen de grenzen, maar Belgen zijn niet welkom

Kroatië, Griekenland en Cyprus openen de grenzen, maar Belgen zijn niet welkom

Een idyllische haven in Kroatië, maar zonder toeristen. Daar moet langzaam verandering in komen. Foto: AP

Verschillende Europese landen openen voorzichtig de grenzen voor toeristen uit andere landen. Kroatië, Griekenland en Cyprus deden dat al. Maar Belgen zijn (nog) niet welkom.

Kroatië heeft donderdag “onvoorwaardelijk” de grenzen opengesteld voor inwoners uit tien landen van de Europese Unie. Dit heeft premier Andrej Plenkovic bekendgemaakt.

Tot nu toe moest iedereen die Kroatië binnen wou aan de grens bewijzen accomodatie te hebben geboekt of een eigendom of een boot in het land te hebben.

De versoepeling is nu van kracht voor reizigers uit Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Slovakije, Polen, Hongarije en de drie Baltische staten.

Reizigers uit die landen zullen aan de grens nog steeds moeten zeggen waar ze zullen verblijven en waar ze te contacteren zijn, voor het geval er nieuwe besmettingen in hun buurt zijn vastgesteld.

Toerisme is belangrijk voor de Kroatische economie. Het zou volgens deskundigen gaan om ongeveer 20 procent van het bbp, en riskeert tengevolge van de coronapandemie met zeventig procent te dalen.

In het land is het aantal besmettingen onlangs scherp gedaald, tot één ten opzichte van woensdag.

Reizigers uit 29 landen mogen Griekenland binnen

Vanaf 15 juni mogen toeristen en reizigers uit 29 landen Griekenland weer binnen, zonder in quarantaine te gaan, zo heeft het ministerie van Toerisme vrijdag bekendgemaakt. Maar België is er niet bij.

Weer quarantainevrij welkom in Griekenland zijn mensen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Albanië, Denemarken, Estland, Japan, Israël, China, Kroatië, Cyprus Letland, Libanon, Litouwen, Malta, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Korea, Hongarije, Roemenië, Servië, Slovakije, Slovenië, Tsjechië en Finland.

De gezondheidsautoriteiten zullen via steekproeven controles verrrichten.

Op 1 juli zal Athene de coronasituatie in de andere landen opnieuw bekijken en mogelijk nieuwe landen op de lijst zetten.

Geen quarantaine in Cyprus voor toeristen uit 19 landen

Toeristen en reizigers uit 19 landen zullen vanaf 20 juni opnieuw, en zonder quarantaineplicht, naar Cyprus kunnen vliegen. Dat heeft viceminister Savvas Perdios, die bevoegd is voor toerisme, woensdag op de staatstelevisie gezegd. België staat voorlopig niet op de lijst.

De 19 landen werden onderverdeeld in twee categorieën. Inwoners van de landen uit categorie A hoeven voor hun vertrek geen negatieve coronatest voor te kunnen leggen. Het gaat om Duitsland, Oostenrijk, Malta, Griekenland, Israël, Bulgarije, Finland, Slovakije, Slovenië, Litouwen, Noorwegen, Denemarken en Hongarije.

Zwitserland, Tsjechië, Polen, Roemenië, Kroatië en Estland vallen onder categorie B. Vakantiegangers uit die landen moeten wel een negatieve test hebben ondergaan alvorens ze toegang krijgen tot het grondgebied.

Perdios benadrukte dat de lijst regelmatig zal worden geüpdatet, afhankelijk van de evolutie van het coronavirus in de verschillende landen ter wereld.

De Cypriotische autoriteiten kondigden ook aan dat zij de medische kosten zullen dekken van iedere toerist en zijn intimi die positief op het nieuwe coronavirus testen.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN