Als cafés en restaurants openen zal het onder de volgende voorwaarden zijn: sluitingsuur en contactgegevens achterlaten

Video: Het Nieuwsblad

Er hangt een akkoord in de lucht over de heropening van de horecazaken in ons land. De sector en de overheid hebben goede afspraken gemaakt. Een datum waarop we weer op café of restaurant komen is er nog niet.

Overal wordt 8 juni vooruitgeschoven. Volgende week moet de Veiligheidsraad zich daar verder over buigen. Horeca-uitbaters vragen alvast om op tijd te weten wanneer ze weer kunnen openen om zich te kunnen voorbereiden.

De sector heeft wel een akkoord over de voorwaarden.

Zo zal er een verplicht sluitingsuurom middernacht komen. Lokale besturen krijgen wel de mogelijkheid om dat te vervroegen. Zowel op café als op restaurant zullen de tafels 1,5 meter uit elkaar moeten staan.

Er wordt aangemoedigd om te reserveren om op restaurant of café te gaan. Groepen moeten van minstens één iemand de contactgegevens achterlaten. Zo kan men hen nadien gemakkelijk opsporen als zou blijken dat er die avond iemand met Covid-19 in de zaak aanwezig was.

Aan de toog bestellen of tooghangen mag niet.

Het personeel, met mondmasker, zal je aan tafel moeten bedienen.

Menu’s zijn uit den boze, in de plaats wil men pancartes hanteren omdat die niet door de klanten moeten worden aangeraakt.

Betalen moet zo veel mogelijk met de kaart en dus niet met bankbiljetten of munten.

LEES OOK. Regering legt nieuw pakket steunmaatregelen voor aan tien partijen: van btw-verlaging tot horecacheques en eenmalige premies

Geen toog is doorn in het oog van de café-uitbaters

“Dat tooghangen sowieso niet mag, is een doorn in het oog van heel wat café-uitbaters”, zegt voorzitster Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Volgens de plannen zal bij de herstart geen bediening aan de toog mogelijk zijn. Maar die toog is belangrijk voor de cafébazen, klinkt het. “Voor ons wat het toch belangrijk om dat te kunnen behouden”, zegt de NSZ-voorzitster.

Voorts zegt het NSZ dat er op vele plaatsen te weinig plek is voor de terrassen, wat net heel belangrijk is voor de horeca-uitbaters in coronatijden. NSZ roept de steden en gemeenten op dit zo snel mogelijk te regelen. Ze moeten met de uitbaters creatief bekijken wat de mogelijkheden zijn in de openbare ruimte, vindt Mattheeuws. De lokale besturen starten hier best zo snel mogelijk mee, en wachten beter niet tot de komende Nationale Veiligheidsraad op woensdag.

NSZ hoopt tot slot dat de vele lokale besturen die een terrasbelasting heffen, die zullen laten vallen.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN