Opvallend veel berichten over geopende enveloppen: Bpost opent onderzoek

Opvallend veel berichten over geopende enveloppen: Bpost opent onderzoek

Foto: Lisa Van Damme; LVD

Een vrouw die rouwt om haar overleden dochter vond een vijftal opengescheurde enveloppen met steunkaartjes in haar brievenbus. In het Oost-Vlaamse Oosterzele een gelijkaardige ontdekking en daar was ook het verjaardagscentje van de oma voor haar kleindochter gestolen. Ook uit Lokeren bereikten gelijkaardige berichten onze redactie. Bpost neemt de zaak ernstig en is een onderzoek gestart.

“Twee weken geleden vertelde ik hoe de brieven over en aan ons gestorven dochtertje regelmatig geopend toekomen. Amount of fucks given door de post: ZERO”, tweette de vrouw. Die kaartjes zijn haar “zuurstof” tijdens haar rouwproces. Volgens haar ging het steeds om mooie handgeschreven enveloppen. “Net als die van een lieve oma die een verjaardagscentje opstuurt in tijden van social distancing.” Ze stuurde meerdere tweets en klachtenmails naar de post. Pas dagen later kreeg ze antwoord.

“We nemen dit bijzonder ernstig en zijn een onderzoek gestart”, zegt Bpost-woordvoerder Barbara Van Speybroeck. “De post is een complexe onderneming en we zijn aan het uitzoeken langs wie en waar deze brieven zijn gepasseerd.” Over het verdere verloop van het onderzoek kon ze geen commentaar kwijt. Het openen van andermans post is overigens een misdrijf waar celstraffen tot zes maanden en een geldboete tot vijfhonderd euro op staan.

Hoe dit kan gebeuren, is niet helemaal duidelijk. Bpost heeft protocollen en procedures voorhanden als een geopende of beschadigde brief opgemerkt wordt. “Dan wordt de enveloppe of het pakje zo goed en zo kwaad mogelijk hersteld of in een plastic hoes gestoken”, zegt Ronny Van Gossum, adjunct van de ombudsvrouw voor de Postsector, Katelijne Exelmans. “Ook houdt het bedrijf bij wie welke post rondbrengt. Achterhalen wie de brieven rond bracht, is vrij eenvoudig.”

Het afgelopen jaar kreeg de ombudsdienst 48 klachten over ‘beschadigde brieven’. “Voor dit jaar hebben we nog geen cijfers voorhanden. Wel kan ik zeggen dat dit type klachten wel degelijk binnenkomt.”

bekijk ook

Gezin neemt op luidruchtige manier wraak op pakjesdievegge

Pakjesbezorger doet meer dan alleen pakje afgeven, maar wordt meteen gestraft: “Man is ontslagen”

Dame betrapt pakjesdief op heterdaad dankzij bewakingscamera en grijpt onmiddellijk in

Corrigeer

NIEUWS