Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BART DEWAELE

Omstreden standpunt doet twijfel over subsidies voor gas weer toenemen

Creg vindt gascentrales om kernenergie te vervangen niet nodig

Eigenlijk zijn er geen gascentrales nodig om de kerncentrales te vervangen. En als je er toch voor kiest, kan het veel goedkoper dan de manier waarop Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) het van plan is. Nee, het is niet de oppositie die het zegt, maar de energiewaakhond CREG. Alleen is niet iedereen het daar mee eens. De kernuitstap is nog lang geen feit.

Eind 2022 gaan de eerste kerncentrales al dicht, maar hoe dat gaat gebeuren, is ook nu nog altijd niet duidelijk. Bedoeling is om ze te vervangen door gascentrales, maar omdat gas duurder is dan elektriciteit zijn er subsidies nodig. Anders is geen enkele producent zo gek om er in te investeren.

Maar de vraag is uiteraard wie dat gaat betalen en hoeveel gascentrales er dan nodig zijn. In een rapport dat deze week aan de Kamer is bezorgd, stelt de Creg dat er misschien geen nodig zijn. Er kan de laatste tijd meer stroom worden ingevoerd uit het buitenland en de winters worden altijd maar warmer. De federale energiewaakhond vreest dat de investeringen in gascentrales veel duurder gaan zijn dan die enkele uren stroomtekort die we tijdens koude winters dreigen te hebben indien we niet kiezen voor die centrales. Dat risico kan worden opgevangen met oude, bestaande centrales, de zogenaamde ‘strategische reserve’, klinkt het.

Toch opvallend, want Elia, verantwoordelijk voor de energievoorziening, stelt dat er voor 3,9 GigaWatt aan stroom in de plaats moet komen. Dat zijn minstens vier grote gascentrales. Ook studies van het Planbureau wijzen dat uit. Hoe zit het nu? Volgens Ronnie Belmans van het onafhankelijk onderzoeksinstituut Energyville hebben Elia en het Planbureau gelijk en komen hun resultaten overeen met die van Energyville zelf. “Als je fatsoenlijk rekent, kom je altijd rond de 4 GigaWatt uit. De Creg rekent zich rijk. Het is bijvoorbeeld niet omdat de Aarde 1,5 graden opwarmt dat het stroomverbruik daarom daalt. Klimaat en weer zijn niet hetzelfde. Gaan we het risico lopen om op donkere winteravonden zonder stroom te vallen?”

Twijfels in parlement

In het parlement, dat uiteindelijk moet beslissen, nemen de twijfels over de steun toe. Zeker de weg die Marghem bewandelt, zet kwaad bloed. De minister wil de factuur volledig door de consument laten betalen en dat betekent voor particulieren tot 105 euro meer per jaar. Voor energie-intensieve bedrijven kan dat volgens de Creg oplopen tot 14 miljoen euro. “Dat schaadt onze economie”, zegt Open VLD-fractieleider Vincent Van Quickenborne. In elk geval willen ook de socialisten en groenen niet dat de burger nog eens de rekening betaalt. Tinne Van der Straeten (Groen) stelt voor dat een deel wordt betaald via een taks op vervuilende brandstoffen.

Aangezien de regering voor dossiers die niet coronagerelateerd zijn geen meerderheid heeft, moet Marghem wel rekening houden met het parlement. Dat er nog altijd geen uitsluitsel is, begint een serieus probleem te worden, want ook Europa moet nog zijn fiat geven voor de steun. En de eerste veiling over de toekenning ervan vindt volgend jaar al plaats. Maar misschien begint heel de discussie weer opnieuw als er binnen enkele maanden een nieuwe regering is.