Onheilspellend nieuws voor de koers? “Fietsen in een peloton is risicovoller dan voetballen op een groot veld”

Onheilspellend nieuws voor de koers? “Fietsen in een peloton is risicovoller dan voetballen op een groot veld”

Foto: REUTERS

Bij de Nederlandse publieke omroep NOS hebben ze aan een epidemioloog gevraagd wat nu het meest risicovolle is: koersen in coronatijden of voetballen. Patricia Bruijning van het UMC Utrecht zorgde voor minder goed nieuws voor het wielrennen.

“Het is anders”, klinkt het. “Omdat je in een peloton vrij lang in dezelfde positie rijdt ten opzicht van je voorganger. We weten ook uit onderzoek dat als je in een bepaalde stroom zit, je precies de adem van je voorganger binnenkrijgt. Theoretisch gezien zorgt dat dus voor omstandigheden waarbij een overdracht (van het coronavirus, red.) kan plaatsvinden. Het is natuurlijk theorie, in de praktijk heeft het nog nooit plaatsgevonden. Maar je zou kunnen zeggen dat fietsen in een peloton risicovoller is dan voetballen op een groot veld.”

Is dat dan slecht nieuws voor de koers? “Uiteindelijk is het een afweging van risico’s”, zegt Bruijning. “Je ziet nu dat we in Nederland een aantal regels versoepelen omdat het risico klein is. Niet nihil, maar klein. Dus vinden we het weer oké om te gaan eten op restaurant, bijvoorbeeld. Dus uiteindelijk moet je zo’n afweging ook voor het wielrennen maken.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN