Oproep van Open VLD-gemeenteraadslid Jimmy Colman

Verkeersvrije "open stadsdagen" als boost voor winkels en horeca

Verkeersvrije "open stadsdagen" als boost voor winkels en horeca

Foto: if

Geraardsbergen - De stad in de kijker zetten door handelaars, verenigingen en horeca-uitbaters te betrekken bij "open stadsdagen", dat is het voorstel van raadslid Colman. De centrumstraten zouden twee keer verkeersvrij zijn, animatie moet de bezoekers een fijne dag bezorgen en de de winkels en horecazaken een boost bezorgen.

"Door de coronacrisis hebben onze winkeluitbaters en zelfstandigen een enorme opdoffer te verwerken gekregen. De financiële repercussies spreken dan ook jammer genoeg voor zich" meent raadslid Colman.

"Het is opportuun om onze stad in de kijker te zetten door bijvoorbeeld handelaars, verenigingen en horeca-uitbaters te betrekken bij open stadsdagen. Het gaat dan om een zaterdag of een zondag tijdens de zomervakantie in de zone van het Stationsplein, Adamstraat, Oudenaardsestraat, Lessensestraat, Grote Straat, Brugstraat tot de Markt."

"Bekijk het als een braderie meets hapje tapje waarbij we de zelfstandigen de kans geven om hun goederen en handelswaar te verkopen maar ook drankjes en kleine hapjes te serveren. We zouden, in combinatie met shoppen en een cafébezoek, alle troeven van onze stad in de kijker kunnen stellen met de hulp van cultuurverenigingen zoals dans- en toneelverenigingen, de Broederschap van Manneken-Pis, de Reuzengilde en ook sportclubs. En we kunnen de jeugdraad inschakelen om straatspelletjes voor kinderen te organiseren."

Colman stelt voor om deze zomer maximaal twee keer de binnenstad verkeersvrij te maken. "Zo kan men naar hartelust winkelen. Voor de bezoekers zou er overal iets te beleven vallen,  zo kunnen DJ’s, muzikanten en dansverenigingen voor sfeer zorgen. De horeca zou mee profiteren van de opkomst. Bovendien gaan we zo ons steentje bijdragen om het CO2-gehalte naar beneden te halen."

"Uiteraard is het advies van de Veiligheidsraad cruciaal en is het wachten op de versoepeling van belangrijke maatregelen zoals het organiseren van lokale evenementen. Men moet alle handelaars, verenigingen, stadsdiensten en politie betrekken bij de praktische omkadering van deze evenementen."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio