Handelaars en horecazaken kunnen zich aanmelden

Stad lanceert T-bon om lokale economie aan te zwengelen

Stad lanceert T-bon om lokale economie aan te zwengelen

Stadsbestuur lanceert de T-bon (foto uit pre-coronatijdperk). Foto: mmv

Om de lokale economie een impuls te geven na de verplichte coronasluiting, lanceert de stad Tienen de T-bon. Handelaars en horecazaken kunnen vanaf nu intekenen op dit systeem, waarbij inwoners waardebonnen van 5 of 20 euro kunnen aankopen en de stad de verkoopwaarde met 20% verhoogt.

De coronacrisis en de daaruit voortvloeiende verplichte sluiting van de de handels- en horecazaken, heeft de lokale economie zwaar getroffen. De stad Tienen nam eerder al een aantal ondersteunende maatregelen, zoals de tijdelijke afschaffing van de promo- en terrassentaks en de belasting op standplaatsen voor marktkramers. Het innen van lokale belastingen wordt opgeschort tot 30 september en ondernemers krijgen de mogelijkheid een afbetalingsplan te bekomen voor de aanslagjaren 2019 en 2020. Daarnaast lanceerde de stad de actie ‘Koop lokaal’ en werden via het platform van Vlaanderen online alle handelszaken gebundeld die met afhaling, levering aan huis of een webshop werken. De stad engageerde zich ook om een citymanager aan te stellen die in samenspraak met de handelaars acties zal opzetten.

20% meer

De stad wil nu nog een stap verder gaan om samen met haar inwoners een impuls te geven aan de lokale handel door middel van de invoering van de T-bon. "Die T-bon is een waardebon die inwoners van Tienen kunnen aanschaffen voor een bedrag van 5 of 20 euro voor aankopen bij één van de deelnemende handelaars of horecazaken", klinkt het bij de stad. "De stad vermeerdert het bedrag van iedere aangekochte bon met 20%. Met andere woorden, als je een T-bon voor 5 euro aanschaft, kan je voor een bedrag van 6 euro aankopen doen, een T-bon van 20 euro is 24 euro waard. Je kan een maand (van juni tot juli nvdr.) lang een T-bon aankopen via de Streekshop of de website van de stad. Per adres kan men maximaal voor een bedrag van 100 euro bonnen aankopen. Op die manier wil de stad zo veel mogelijk Tienenaars de kans geven om een waardebon met 20 % extra budget aan te kopen. Na aankoop van de T-bon, stort de stad het bedrag verhoogd met 20 % meteen door naar de onderneming."

Winkelhieren

Handelaars en horecazaken die zich willen inschrijven voor de bon kunnen dat steeds via het inschrijvingsformulier. Wie via deze regeling eindeloos hoopt bij te verdienen, is eraan voor de moeite. "Per deelnemende ondernemer bedraagt de maximum opleg door de stad 500 euro en kan er maximaal voor een bedrag van 2.500 euro bonnen (waarde op de bon vermeld) verkocht worden", klinkt het nog. "De opleg zal beschikbaar zijn tot het plafond van 100.000 euro bereikt is. Met dit initiatief willen we de Tienenaars massaal verleiden om lokaal te kopen en ervoor zorgen dat er rechtstreeks en onmiddellijk geïnvesteerd wordt in de lokale economie. Wanneer alle waardebonnen aangekocht worden, betekent dit een cashflow van 600.000 euro naar de lokale handel en horeca."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio