Astronauten van Crew Dragon ruimtestation ISS binnengegaan en verwelkomd door hun collega’s

Video: Reuters-SpaceX

De eerste bemande Crew Dragon is zondagmiddag om 16.29 uur Belgische tijd gekoppeld aan het internationaal ruimtestation ISS. De astronauten zijn intussen aan boord gegaan van het ISS.

Zaterdag lanceerde een Falcon-9 draagraket van op Cape Canaveral in Florida voor het eerst een bemande missie. De Crew Dragon met aan boord de astronauten Doug Hurley en Robert Behnken waren sinds 2011 de eerste Amerikanen die van op eigen grondgebied de ruimte ingingen.

De tocht naar het ISS duurde zo’n 19 uur. De aanhechting is een kunststukje van moderne techniek. Het ISS vliegt namelijk met zo’n 27.000 kilometer per uur. De Crew Dragon vloog nog sneller, maar vertraagde om zo op een gelijkaardige snelheid te komen en trager te kunnen naderen. De volledige procedure verliep geautomatiseerd, al kunnen de astronauten ook handmatig aankoppelen. Onderweg werden enkele aspecten ook manueel uitgetest. Het gaat om een testvlucht, dus SpaceX wil zeker zijn dat die zaken ook functioneren.

Astronauten van Crew Dragon ruimtestation ISS binnengegaan en verwelkomd door hun collega’s

Beide astronauten hebben ook al manueel met het ruimtetuig gevlogen, sinds de lancering gisteravond. “Net als de simulator”, lieten ze weten. Ze hebben kijkers van de livestream ook een kleine rondleiding gegeven in het interieur van de Crew Dragon.

Nadat de Crew Dragon aan het ISS was aangehecht, konden de twee astronauten het ISS ook echt betreden. Hurley en Behnken vervoegen in het ISS hun landgenoot Chris Cassidy en de Russische kosmonauten Anatoli Ivanistsjin en Ivan Vagner.

Astronauten van Crew Dragon ruimtestation ISS binnengegaan en verwelkomd door hun collega’s

Zo verliep de lancering van de Crew Dragon Video: SpaceX

Corrigeer

NIEUWS