Ik luister Gents (9): heren van stand Bruno, Nils & Sara, maar ook jonge wolven Alois & VLB en Pavlove

 Ik luister Gents (9): heren van stand Bruno, Nils & Sara, maar ook jonge wolven Alois & VLB en Pavlove

Foto: Steven Hendrix, Otis Weewauters, Staf Van de Veire

Gent - Wat dacht dat verdomde virus wel? Dat het de Gentse muziekscene plat zou krijgen? Dat is buiten de waard gerekend: Bruno Deneckere streamt een concert waarin hij oud maar ook nieuw werk brengt, zijn spitsbroeder Nils De Caster vormt met Sara De Smedt het duo Nils & Sara en ook zij lanceren de eerste videoclips en songs. Ook het jong geweld laat zich niet afslachten: de vijfkoppige indieband Pavlove stelt zichzelf in de belangstelling via een heel merkwaardige clip, Om dan nog te zwijgen van rappers Alois & VLB: die brachten zondag hun eerste EP en clip uit, en rapper Fatih De Vos is er zodanig van onder de indruk dat hij meteen aan de bel trok bij Ik Luister Gents.

Bruno Deneckere ruilt verdwenen rokerige kroeg voor de living van vrienden
We staken het nooit onder stoelen of banken. We zijn fan van Bruno Deneckere, singer-songwriter uit Gent, ooit voorman van The Pink Flowers, nu al jaren op eigen benen en in diverse samenwerkingen met ondermeer Nils De Caster (zie verder), de Walter De Buckband,  de Infamous Roots Rielemans Family,. Ook de man die tijdens de Gentse Feesten de concertprogrammatie doet op de binnenplaats van het Huis van Alijn.  Americana, blues, noem het zoals je wil. Noem het Bruno Deneckere. En altijd met een vleug droge humor.

Omdat ook voor hem de podia van muziekcafés voorlopig nog altijd verboden terrein zijn, speelt Bruno op vrijdag 5 juni bij vrienden thuis een concert. En dat wordt live gestreamd. Omdat muzikanten niet allen het beleg op hun boterham maar ook de snaren op hun gitaren moeten betalen doet Bruno dat geheel terecht niet gratis, maar vraagt hij een luttele 5 euro over te schrijven op de rekening van Bonnie-attempts BE84738031742159 (bic : KREDBEBB) met vermelding van BRUNO & JOUW EMAIL.

In ruil krijg je dan op donderdag 4 juni een mail met de code in je mailbox en kan je vrijdag 5 juni vanaf 19u45 plaats nemen in de virtuele concertzaal. Bruno speelt vanaf 20 uur een set van 40 minuten: “ook nieuw werk, want er komt een nieuwe plaat aan, alleen is het nog de vraag wanneer die in deze tijden kan opgenomen worden”, aldus Bruno. Bruno geeft ook nog een eenvoudige tip mee om uw living om te vormen tot een rokerige kroeg (Where are the smoky bars?): “een brood afbakken gedurende 2 uur op 250° onder de grill en dan den oven openzetten, zou moeten volstaan”, zo klinkt het Brunogewijs. Maar tijdens zijn set hoort u muziek die beter klinkt dan het brandalarm van uw rookmelder. De ticketing wordt op donderdag 4 juni om 17 uur afgesloten. Meer info.

?  

 

Nils De Caster en Sara De Smedt zijn nu ook op plaat een koppel: Nils&Sara
In de zomer van 2018 trekken Nils De Caster en Sara De Smedt, al jaren muzikale vrienden, naar een kasteel in Luxemburg om te werken aan eigen nummers. Tussen het supporteren voor de Rode Duivels die zich een weg naar de top voetballen, de lange Bourgondische diners en de wandelingen in de tuin door, slaat op dag vier van hun schrijftrip de bliksem in. Ze worden verliefd op elkaar. Ondertussen zijn ze 2 jaar verder en was er een thuisblijfverbod nodig om de tijd en de rust te vinden om de plaat af te werken. 

Nils De Caster speelt al zijn hele leven muziek: als klassiek violist, bluesbrother van Roland, soulmate van Bruno Deneckere, secondant van Lieven Tavernier. Hij tourde met de Broken Circle Bluegrassband en speelt bij de Infamous Roots Rielemans Family, Stash en Guy Verlinde. Normaal gezien was hij op dit moment muziek aan het schrijven voor de nieuwe theatervoorstelling  “Papin” van Karlijn Sileghem maar het is nog koffiedik kijken hoe dit proces opnieuw opgestart kan worden.

Sara De Smedt speelde als actrice mee in producties van de KVS en Theater Antigone. Ze componeerde de muziek voor Mary’s Bleeding Heart, was jarenlang één van de zangeressen van The Triplettes en speelde in Peter Pan, The Never Ending Story, een arenaspektakel dat op wereldtournee ging. Ze speelt mee in het soloprogramma ‘Soul of a man’ van Nils De Caster. 

In het weekend van 14 maart werd de lockdown afgeroepen. Net toen ze in première zou gaan met ‘Hullep’, het nieuwe theaterstuk van Maaike Cafmeyer en Peter De Graef. Ze componeerde mee de muziek hiervoor. De theatertournee is opgeschoven naar voorjaar 2021. 

Nils & Sara treden als duo naar buiten onder hun eigen naam. In afwachting het full album It takes a believer (zomer 2020), hebben ze twee nummers met videoclip gedeeld die voorlopig alleen nog maar te zien en te horen zijn op Facebook en Youtube. Spotify coming soon!

All This Running Around is niet enkel een nummer om naar te luisteren en heel vrolijk van te worden, ook de clip is het bekijken waard, al was het maar om te raden wie er zoal in voorkomt.

Meer info

 

 

Jonge indierockers van Pavlove mikken op televisiereclame
Afgelaste optredens en verplicht isolement noopt de muziekwereld tot creativiteit. Dat hebben de 5 leden van de jonge band Pavlove ook begrepen. De band bestaat goed vier jaar, werd al geselecteerd voor De Nieuwe Lichting, speelde het voorprogramma van dEUS en Hooverphonic, liet een balzaal van de Vooruit vollopen en stond ook al diverse keren in de Trix. “We deden ook al een mini-tour in het Verenigd Koninkrijk, en we waren nu klaar voor een promotour rond onze nieuwe EP Savages”, aldus Reina Rasti (toetsen en zang), die samen met haar broer Fabian (zang en gitaar) en nog drie andere muzikanten, vooral conservatoriumstudenten de band Pavlove heeft.

“Een spijtige zaak die lockdown, maar we bleven niet bij de pakken zitten” aldus Reina, en we blikten, op geheel veilige manier een drietal videoclips in, om onszelf en onze plaat onder de aandacht te brengen. Voor de eerste clip kozen we er voor om hem te maken in de stijl van die typische verkoopfilmpjes op televisie. We spelen ook zelf mee in die clips. Die clips komen op onze webshop, waar je behalve onze nieuwe EP, ook nog andere merchandise van de band kan kopen;”

“We speelden totnogtoe vooral indie- en neopsychedelische maar toch soms dansbare indie-pop, maar we evolueren nu naar een iets hardere stijl en mengen ook Oosterse invloeden met de Westerse muziek.  De EP Savages zien we zelf als een soort overgangsplaat. We noemden onze band Pavlove, en verwijzen daarmee naar de Russische fysioloog Pavlov die bekend werd door zijn conditioneringsexperiment met de hond. We gaan ervan uit dat ook onze muziek de mensen meesleept in een roes” aldus nog leadzangeres Reina Rasti, die net als haar broer half-Iraans is.

Meer...

 

Fatih De Vos geeft jonge wolven Alois & VLB een duwtje in de rug
Fatih De Vos, ondermeer bekend als rapper maar ook als socioloog en  jeugdconsulent en Gentenaar met een migratieachtergrond zet zijn schouders onder een nieuw jong Gents rapperduo: twee jonge wolven Alois (18), en VLB (20). Die brachten op zondag 31 mei hun debuutplaat Proberen uit.

“Ik ben niet de man om mensen te spammen en hen te vragen iets te delen, maar voor deze twee jonge gasten maak ik graag een uitzondering, aldus Fatih op zijn Facebookpagina, en hij mailde zijn bewondering over het jonge duo ook naar Ik Luister Gents. En wie zijn wij om Fatih tegen te spreken?

“Ondanks hun leeftijd hebben de 2 Gentenaars al een mooi parcours afgelegd: begonnen rond hun 14-15 door deel te nemen aan het sociaal-artistieke project A School Called Tribe (ism KASK), waar ze elkaar ook leerden kennen, hadden ze al heel vroeg de hiphop-microbe te pakken. Sindsdien brachten ze op regelmatige basis een aantal tracks en clips uit waarbij ze bij elk nummer muzikaal en lyricaal bleven groeien, deden ze ook al heel wat optredens binnen en buiten Gent, gingen ze langs bij Bruzz, stonden ze al met 1 van hun nummers op Lefto’s plaat “Rappers van eigen kweek”, en werden ze ook door andere grootheden uit het hiphopwereldje al vernoemd als 1 van de grootste aankomende talenten.

Proberen is het resultaat van een jaar hard werken: Alois, die ook muziekproductie studeert, heeft de gehele plaat compleet zelf geproducet en gemixt. Enkel de nummers Eindstand en Dode Vlinders kwamen tot stand door een samenwerking met de producer BLNK, al de rest is compleet onafhankelijk gerealiseerd: de vlijmscherpe flow en punchlines van VLB, de wijsheid in de strofes van Alois, en de muzikaal diverse beats met jazzy invloeden en boom bap vibes werden from scratch uit de creatieve hoed van deze natuurtalenten getoverd. Reken daar nog 2 strategisch gekozen featurings bij met ander aanstormend, jong geweld genaamd Lion Mupenzi en Krapuul, en je hebt een monsterdebuut.

Een ware primeur voor de Vlaamse rap: twee jonge strijders die uit het niets met een kwalitatief hoogstaande EP op de proppen komen, die ze van het begin tot het einde op eigen houtje en in eigen beheer in het leven hebben geroepen. Maar misschien is het beter om er verder niet te veel woorden aan vuil te maken, en u zelf te laten oordelen. Meer...

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio