Hij hield zich altijd ver weg van politieke boodschappen, maar na George Floyd kon zelfs Michael Jordan niet langer zwijgen

Hij hield zich altijd ver weg van politieke boodschappen, maar na George Floyd kon zelfs Michael Jordan niet langer zwijgen

Foto: BELGAIMAGE

De dood van George Floyd blijft de wereld en zeker de VS beroeren. Heel wat bekende sportnamen lieten hun mening al horen. Van LeBron James tot Magic Johnson. Maar nu heeft ook levende legende Michael Jordan zich gemengd in het debat, en dat is zeldzaam, zo niet ongezien.

LEES OOK. Samen tegen racisme: doelpuntenmakers Thuram en Sancho eren George Floyd in de Bundesliga

‘MJ’ is niet de man van de politieke boodschappen. In het verleden heeft hij zich daar altijd ver weg van gehouden, vaak tot frustratie van velen. Maar nu vond Jordan, die momenteel opnieuw wereldwijd in de belangstelling staat dankzij de Netflix-documentaire ‘The Last Dance’, het nodig om zijn stem te laten horen.

“Ik ben zwaar bedroefd, werkelijk gepijnigd en enorm boos”, aldus Jordan in een boodschap op sociale media. “Ik zie en voel de pijn, woede en frustratie van iedereen. Ik steun de mensen die zich verzetten tegen het ingebakken racisme en geweld tegen mensen van kleur in ons land. We hebben er genoeg van. Ik heb niet alle antwoorden, maar onze gemeenschappelijke stemmen tonen kracht en laten zich niet verdelen door anderen. We moeten naar elkaar luisteren, compassie en empathie tonen, en nooit blind zijn voor nodeloze brutaliteit.”

Volgens Jordan moet er dan ook vooral verder vreedzaam betoogd worden tegen wat hij onrecht noemt. “We moeten onze leiders onder druk zetten om wetten te veranderen en anders moeten we stemmen voor een systeemverandering. Ieder van ons moet deel uitmaken van de oplossing en we moeten samenwerken voor gerechtigheid voor iedereen”, klinkt het.

Het basketbalicoon - algemeen erkend als een van de beste sportlui in de geschiedenis - betuigde ook zijn medeleven aan de familie van George Floyd en “aan de talloze anderen wiens leven op een brutale manier werd ontnomen door racisme.”

“Toont de media dit?”

Intussen maakte LeBron James zich enorm druk op sociale media omtrent de berichtgeving over het protest na de dood van Floyd. ‘The King’ liet al meermaals van zich horen en deelde nu enkele video’s van vreedzame protesten. “Toont de media dit? Waarschijnlijk niet”, scheef hij.

Ook Lewis Hamilton liet zich horen. De wereldkampioen Formule 1 klaagde het stilzwijgen van zijn collega’s in de F1 aan.

“Ik zie wie er stil blijft. Sommigen onder jullie zijn grote sterren. Toch horen we jullie niet over dit grote onrecht. Vanuit mijn door blanken gedomineerde sport komt er geen enkel teken. Ik ben een van de weinige gekleurde mensen. Ik sta alleen. Ik had gehoopt dat jullie zouden zien wat er aan het gebeuren is en iets zouden zeggen, maar jullie staan niet aan onze zijde. Weet alleen dat ik weet wie jullie zijn, en ik zie jullie.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.