Oproep voor betoging ‘tegen politiegeweld’ in Gent, maar die wordt niet toegestaan

Oproep voor betoging ‘tegen politiegeweld’ in Gent, maar die wordt niet toegestaan

Foto: IF

Gent -

Via sociale media wordt opgeroepen om maandagmiddag op het Sint-Pietersplein in Gent te betogen tegen de dood van de 46-jarige George Floyd in de Verenigde Staten. De betoging is echter verboden door politie en burgemeester.

Met de slogan ‘I can’t breathe’ wordt zondag en maandag opgeroepen om naar het Sint-Pietersplein in Gent te komen voor een manifestatie. Op sociale media circuleren screenshots en op Facebook is er een evenement aangemaakt met zo’n 200 aanwezigen.

De slogan is een verwijzing naar de zwarte Amerikaan George Floyd, die om het leven kwam bij een hardhandige arrestatie. Zijn dood heeft de Verenigde Staten in zijn greep en leidt tot zware onrust op talloze plaatsen in het land.

In Gent wordt opgeroepen tot een ‘solidariteitsactie’ door Campagne Rosa en Actief Linkse Studenten, twee studentenorganisaties, en Blokbuster, een organisatie die nadrukkelijk tegen het Vlaams Belang actief is.

Social distancing

Een soortgelijke manifestatie werd in Brussel al verboden, wegens onmogelijk door de geldende coronamaatregelen rond openbare bijeenkomsten en social distancing. Ook in Gent wordt de manifestatie om dezelfde reden niet toegestaan, klinkt het maandag zowel bij de Gentse politie als bij burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

De organisatoren schrijven op Facebook dat de manifestatie “zeker doorgaat” en beweren overlegd te hebben met de Gentse politie. “Er worden afspraken gemaakt om te zorgen dat de actie kan doorgaan. De actie zal een half uur duren en nadien zal het plein ontruimd worden.”

Maar de woordvoerder van de Gentse politie is duidelijk: “We zijn op de hoogte, maar de manifestatie wordt niet toegestaan.” De organisatoren roepen op om “zeker 1,5 meter afstand te houden en een mondmasker te dragen.”

Oproep voor betoging ‘tegen politiegeweld’ in Gent, maar die wordt niet toegestaan
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio