Vlaamse regering laat particulieren voordelig investeren in Vlaamse ondernemingen

Video: Vlaamse regering

De Vlaamse regering richt een zogenaamd ‘welvaartsfonds’ op met 500 miljoen euro dat belegt in kapitaalsverhogingen en leningen voor Vlaamse ondernemingen. Particulieren kunnen investeren in het fonds en krijgen een dubbel voordeel: een fiscaal voordeel en voordelige voorwaarden bij erfenis. Daarnaast zullen familie en vrienden gestimuleerd worden om zogeheten ‘vriendenaandelen’ te kopen en zo ondernemingen te versterken.

De Vlaamse regering wil naar eigen zeggen het vele spaargeld van de Vlamingen activeren. Er komt daarvoor een welvaartsfonds dat zal beleggen in kapitaalsverhogingen of achtergestelde leningen bij Vlaamse ondernemingen. De overheid zal op termijn een minderheidsparticipatie aanhouden in dat fonds, maar kan bij de opstart wel de meerderheid hebben. Er wordt alvast 240 miljoen euro in het fonds gestort via de Participatiemaatschappij Vlaanderen, het investeringsvehikel van de Vlaamse overheid. Ook particulieren kunnen vervolgens in het fonds investeren en daar een dubbel voordeel genieten. Ze krijgen een fiscaal voordeel van 2,5% per jaar de eerste drie jaar met een maximum van 1.000 euro per belastingplichtige. Daarnaast zullen de aandelen in het fonds bij erfenis overgaan mits een recht van 3% en niet meegerekend worden in het vermogen. Het fonds zal investeren in bedrijven die ethische voorwaarden nakomen. Mogelijke bedrijven zijn start-ups en scale-ups.

Vriendenaandelen

Een andere nieuwe manier om als particulier te investeren in een kmo, een coöperatieve of een burgerinitiatief zijn de win-win-aandelen. Je kan tot maximaal 75.000 euro investeren en je krijgt daar 5 jaar lang een fiscaal voordeel van 2,5% per jaar. Als onderneming kan je zo maximaal 300.000 euro kapitaal verwerven. Het recht op de eenmalige belastingvermindering geldt voor 5 jaar.

Vlaams herstelplan

Deze nieuwe maatregelen passen in een groter Vlaams herstelplan. Zo worden er ook extra miljarden vrijgemaakt voor waarborgen voor bedrijven en 500 miljoen euro voor achtergestelde leningen. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V): “Deze crisis raakt onze economie in het hart. Veel ondernemers hebben nood aan kapitaalversterking om zich verder te ontwikkelen. Op korte termijn hebben we met een aantal sterke maatregelen de eerste klap helpen opvangen. Maar bedrijven zullen ook op middellange en lange termijn ondersteuning nodig hebben. Met het Vlaams herstelplan bieden we daar een antwoord op.”

Voka tevreden met maatregelen: “Nog veel bijkomende stappen nodig”

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, reageert tevreden op de nieuwe steunmaatregelen. “In veel landen bestaat de vrees dat ondernemingen zich mogelijk te diep in de schulden steken. Banken boekten in het eerste kwartaal alvast recordbedragen aan provisies voor twijfelachtige kredieten. Tegelijkertijd teren bedrijven noodgedwongen op hun bestaande reserves”, stelt de organisatie.

“We zijn dan ook tevreden dat de Vlaamse regering ingaat op onze vraag voor extra solvabiliteitsmaatregelen voor ondernemingen en ook zelf de nodige middelen voorziet ter ondersteuning. Deze zijn absoluut noodzakelijk, want uit onze meest recente bevraging bij 700 leden-ondernemingen blijkt dat deze crisis lang zal aanslepen en er nog geen licht is aan het einde van de tunnel. Zo verwachten bedrijven in 2021 nog altijd bijna een vijfde minder omzet te draaien. Het is dan ook alle hens aan dek voor de relance van onze economie, en er zullen nog veel bijkomende stappen nodig zijn.”

Corrigeer

NIEUWS