Verdacht pakket in centrum Aalst blijkt vuurwerkstaven te bevatten: “Bedoeld om te bedreigen”

Aalst -

In de dakgoot van een pand aan de parking Keizershallen in het centrum van Aalst werd maandagvoormiddag een bom aangetroffen. Namaak, maar dat bleek pas na evacuatie van de buurt en onderzoek door ontmijningsdienst Dovo.

Het was de bewoner van een woning aan het Keizersplein die de namaakbom omstreeks 10 uur opmerkte. Hij lag in de dakgoot aan de achterkant van zijn woning, die uitkomt op de parking Keizershallen. Omdat de bom er zeer echt uitzag, met wat leek op dynamietstaven en bedrading — het parket bevestigde later dat het om vuurwerkstaven ging — werden onmiddellijk alle zeilen bijgezet.

De lokale politie, de brandweer en medische assistentie en burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) gingen ter plaatse en er werd een zogenaamde ‘operationele coördinatiefase’ afgekondigd om de verschillende disciplines van de hulpverlening op elkaar af te stellen. Er werd perimeter ingesteld en zo’n dertig bewoners van huizen in een straal van honderd meter van de plek waar de bom werd aangetroffen, verlieten hun huizen.

De dienst Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (Dovo) van Defensie werd erbij gehaald om het verdachte pakket te onderzoeken. Er werd een ontmijningsrobot in stelling gebracht maar omdat het tuig zich in een dakgoot bevond, kon die de bom enkel gedeeltelijk in beeld brengen. Toen de situatie grondig was onderzocht, was het uiteindelijk een ontmijner met bompak die het pakket uit de dakgoot haalde en onschadelijk maakte. Tegen 12 uur werd parking weer vrijgegeven en konden de omwonenden hun woning betreden.

“Dit was duidelijk niet bedoeld om een grap uit te halen”, zegt burgemeester Christophe D’Haese. “Het tuig zag er zeer echt uit en zal doelbewust zijn neergelegd om iemand schrik aan te jagen. Voor alle duidelijkheid: niet bedoeld voor de bewoners van het huis waar het werd gevonden, waarschijnlijk voor mensen uit het criminele milieu die in de buurt wonen.”

De parking Keizershallen werd tijdens de operatie volledig afgesloten. “Wat dat betreft mogen we nog van geluk spreken”, aldus D’Haese. “Stel je de paniek maar eens voor als het tuig twee dagen eerder werd aangetroffen tijdens de zaterdagmarkt hier op de parking. Of een dag later, wanneer de scholen open waren. Nu is de evacuatie gelukkig zeer rustig verlopen. Een dertigtal mensen vond onderdak bij familie of vrienden en de ongeveer vijf mensen die nergens heen konden, hebben we ondergebracht in residentie Kastanjevesten hier vlakbij.”

Het parket neemt het voorval ernstig en stuurde na afloop het labo ter plaatse voor een sporenonderzoek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio