China stookt gemoederen nog wat op: “Racisme is chronische ziekte in VS”

China stookt gemoederen nog wat op: “Racisme is chronische ziekte in VS”

Foto: AP

China heeft maandag in een reactie op de huidige rassenprotesten in de Verenigde Staten fel uitgehaald naar Washington. Zo noemde Peking het racisme in de VS een “chronische ziekte” en vroegen de Chinezen zich af of ze zich nu ook moeten verheugen over het geweld van de demonstranten zoals de VS dat indertijd volgens hen deden naar aanleiding van de gewelddadige protesten in Hongkong van vorig jaar.

De onrust in verschillende Amerikaanse steden is een teken “van de ernst van het racismeprobleem en het politiegeweld in de Verenigde Staten”, verklaarde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, aan de pers.

LEES OOK. China gaat in “tegenaanval” na verklaringen Trump over nieuwe wet in Hongkong: “Laat Koude Oorlog-mentaliteit varen”

Zhao vergeleek het geweld in de VS ook met de protesten die vorig jaar de semi-autonome regio Hongkong op stelten zetten. De reactie van de Verenigde Staten op de manifestaties tegen het politiegeweld op Amerikaans grondgebied zijn volgens de woordvoerder “een schoolvoorbeeld” van hoe Washington met twee maten en gewichten weegt. “Waarom behandelen de Amerikanen de aanhangers van geweld en van de zogezegde onafhankelijkheid van Hongkong als helden, maar noemen ze degenen die het racisme aan de kaak stellen relschoppers”, vroeg hij zich af.

Corrigeer

NIEUWS