Sneller op wieltjes dan op een fiets, voor Bart Swings en Sandrine Tas is het dagelijkse kost: “Als het niet te druk is, natuurlijk”

Het is heel goed weer in gans Europa. Ideaal voor een skeelerwedstrijd. Door de coronacrisis zijn die echter afgelast of verplaatst. Pech dus voor wereldtoppers Bart Swings en Sandrine Tas, maar dat wil niet zeggen dat ze niet vlammen over betonwegen.

Swings is naast Europees kampioen massastart op het ijs een levende legende in de skeelerwereld. Hij is meervoudig wereld- en Europees kampioen. Vorige zomer blonk hij nog uit op het strand van Barcelona, toen hij twee wereldtitels pakte in een halfuur.

De Leuvenaar had gehoopt ook dit jaar te schitteren, maar het WK in Colombia werd uitgesteld. En dus houdt Swings zich bezig met trainingstochten op zijn ‘home track’ en langs het kanaal. “Die piste is in het provinciaal domein in Kessel-Lo, vlakbij Leuven”, zegt hij. “Normaal wissel ik trainingen daar af met trainingen op de pistes in Mechelen en Tienen. Maar ook langs de vaart is ideaal. Voor duurtrainingen en trainingen voor de marathon. Als het niet te druk is natuurlijk (lacht).”

Liefst heeft Swings vrije baan want skeeleren is niet voor mensen die schrik hebben van hoge snelheid. “Gemiddeld zijn mijn ritjes langs de vaart 35-36 kilometer per uur. Maximaal gaat dat tot 53-54 kilometer per uur. Op het vlakke dan en niet valsspelend bergaf of met harde rugwind.”

In de oven

Sandrine Tas, die ook de gouden medailles op grote toernooien niet op één hand kan tellen, beaamt. “Je hebt een deftige ondergrond nodig om te skeeleren”, zegt ze. “Asfalt of goeie beton. En liefst ook niet te veel wagens of kruispunten want wij kunnen niet zo heel snel en gemakkelijk stoppen. Een jaagpad langs het water is dan ideaal. Mijn snelheid? Ik heb donderdag een rustige duurtraining gedaan achter de brommer. En dat was het bijna 33 kilometer per uur gemiddeld. Maar een brommer geeft natuurlijk veel voordeel. De maximale snelheid in een sprintje was toen 54,1 kilometer per uur. Zonder brommer was het 47,5 kilometer per uur.”

Pijlsnel dus. En dat voor een vrouw die in oktober nog zwaar viel op het ijs. “Ik skeeler momenteel maar drie keer per week en gespreid: dinsdag, donderdag en zaterdag. De enkel zwelt nog altijd een beetje op en doet dan wel pijn. Ik heb volgende dinsdag een scan staan om te zien of alles vanbinnen nog in orde is. Ik heb nu wel alleen pijn als mijn schoen op de enkel duwt. Of daaraan iets te doen is? Je kunt ze wel eens in de oven zetten op 80-90 graden zodat het carbon wat zacht wordt en ze dan aandoen. Maar voor de rest pruts ik daar niet teveel aan. Met op maat gemaakte schoenen is dat meestal niet nodig. Enkel als je echt een probleem hebt.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.