350-tal betogers op Sint-Pietersplein, boetes voor organisatoren

350-tal betogers op Sint-Pietersplein, boetes voor organisatoren

Foto: bst

Gent -

Zo’n 350 mensen hebben maandagmiddag gemanifesteerd op het Sint-Pietersplein in Gent. Ze wilden hun stem laten horen over de dood van de 46-jarige George Floyd, die om het leven kwam bij een hardhandige arrestatie in de Verenigde Staten. De manifestatie was verboden, maar werd gedoogd. De organisatie krijgt wel een boete.

De manifestatie was een organisatie van drie verenigingen: Campagne Rosa, Actief Linkse Studenten en Blokbuster. Ze werd voor aanvang nadrukkelijk verboden door de Gentse politie en burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

De honderden mensen, voornamelijk jongeren, die maandag rond 16 uur toestroomden op het Sint-Pietersplein kregen van politieagenten aan de toegangen naar het plein een waarschuwing. “Deze manifestatie is niet toegestaan. U riskeert een boete van 250 euro als u deelneemt.”

Maar dat kon zo’n 350-tal deelnemers niet afschrikken. Ze namen plaats in rijen op het plein. Op de grond waren met krijt kruisen aangeduid om op anderhalve meter van elkaar plaats te kunnen nemen. Een twintigtal minuten werden enkele korte speeches gehouden en slogans gescandeerd. Er klonk onder meer ‘black lives matter’ en ‘stop politiegeweld’.

Beheersen

De politie was anoniem en zichtbaar aanwezig op het plein. In de straten rondom het Sint-Pietersplein stonden wagens met extra versterking klaar. Maar tijdens de manifestatie greep de politie niet in.

De Gentse politie heeft een cultuur van het beheersen van manifestaties die eigenlijk verboden zijn. Zo werden de voorbije jaren al manifestaties van zowel de linker- als rechterzijde van het politieke spectrum gedoogd.

In 2017 schrok bijvoorbeeld een agressieve betoging tegen het kraakbeleid van de toenmalige burgemeester Daniël Termont de binnenstad op. Toen greep de politie pas in, toen amokmakers de Sleepstraat probeerden in te trekken.

Boetes voor organisatie

Bij de betoging op het Sint-Pietersplein maandag werden geen boetes uitgedeeld aan deelnemers, is te horen bij de politie. Twee organisatoren kregen wel een GAS-boete van 350 euro, voor het houden van een niet-toegestane manifestatie, en een proces-verbaal voor het schenden van de coronaregels rond samenkomsten.

Na een klein half uur was de manifestatie op het Sint-Pietersplein maandag afgelopen, zonder incidenten. Er bleven nog even kleine groepjes hangen op het plein, maar de organisatie riep iedereen op het plein te ontruimen.

350-tal betogers op Sint-Pietersplein, boetes voor organisatoren
Foto: bst
350-tal betogers op Sint-Pietersplein, boetes voor organisatoren
Foto: bst

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio