Snookerspeler Luca Brecel begint aan post-corona tijdperk: “Op de deur zit er een strip, om te kunnen zien of je in de hotelkamer bent gebleven”

Snookerspeler Luca Brecel begint aan post-corona tijdperk: “Op de deur zit er een strip, om te kunnen zien of je in de hotelkamer bent gebleven”

Foto: BELGAIMAGE

Luca Brecel staat dinsdag om 17 uur aan de opstoot van het meest aparte toernooi uit zijn carrière. De Championship League in Milton Keynes heeft alles weg van een Quarantaine Cup.

“Het past even niet. Ik moet nu bij de dokter binnen voor een coronatest”, whatsappt Luca Brecel maandag om 16 uur. Een uurtje later lukt een interview wel. Brecel zit dan veilig op zijn kamer in het Double Tree by Hilton Hotel op de site van de Marshall Arena, waar het profsnooker zijn post-corona tijdperk aansnijdt. Zowel het hotel als de zaal zijn exclusief voorbehouden voor spelers, officials en medewerkers van de Championship League. Meer nog, voordat hij – ten vroegste dinsdagochtend – een negatief resultaat van zijn coronatest heeft, mag Brecel zijn kamer niet verlaten.

“De kamerdeur is zelfs voorzien van een strip, waardoor ze kunnen controleren of je wel degelijk op de kamer bent gebleven”, aldus Brecel. “Eten wordt gebracht, pas na een gunstig testresultaat mogen we iets vrijer bewegen in het hotel. Wel moeten we steeds een mondmasker dragen, bij het inchecken moest ik zelfs handschoenen aantrekken. Er is een gezamenlijke eetzaal en een terras, maar daar staan de tafels op een paar meter van mekaar.”

Vier coronastalen

Uiteraard wordt het toernooi zonder publiek afgewerkt. Elke wedstrijd zijn er voor de twee spelers aparte, ontsmette hulpstukken voorzien. Ook voor Brecel zijn het unieke omstandigheden.

“Toch wilde ik de kans niet laten liggen om nog eens te kunnen spelen. Ik neem deel aan elk toernooi, snookeren is gewoon het liefste wat ik doe. Hier vallen geen rankingpunten te verdienen, ook het prijzengeld is beperkt (tussen 1.000 en 5.500 euro in de eerste ronde, nvdr.). En zo’n coronatest ondergaan is niet erg aangenaam, de dokter nam twee staaltjes in zowel mijn keel als neus. Maar we kunnen spelen, dit is een eerste test met het oog op het WK, dat half juli moet beginnen. Ik verwacht in ongeveer dezelfde omstandigheden. Ik ben al blij dat de autorit perfect verliep. Alleen aan de Kanaaltunnel vroegen ze me waarom ik naar het Verenigd Koninkrijk wilde. Voor het overige was het vooral zalig rijden zonder files.”

Snookerspeler Luca Brecel begint aan post-corona tijdperk: “Op de deur zit er een strip, om te kunnen zien of je in de hotelkamer bent gebleven”
Foto: BELGAIMAGE

Winnen = lockdown

Luca Brecel (WR 37) treft in Milton Keynes dinsdag achtereenvolgens Robbie Williams (WR 58, 17u), Oliver Lines (WR 81, 18u) en reekshoofd Jack Lisowski (WR 12, 21u). Er worden – behalve bij een 3-0-tussenstand – telkens vier frames afgewerkt. Alleen de groepswinnaars stoten door naar de tweede ronde. Die wordt pas op dinsdag 9 juni afgewerkt. Bij winst gaat Brecel dus een week in lockdown.

“Maar dat deert me niet, er staan hier trainingstafels. Voor het overige wordt het vooral Netflix kijken. Een beetje zoals tijdens de lockdown in België. Voor het eerst volg ik verschillende series. Al heb ik de voorbije maanden ook veel gelopen en ben ik met Spaanse les begonnen. Snookeren doe ik weer intensief sinds drie weken, ik ben verrast dat ik snel weer een goed niveau te pakken had. Hopelijk kan ik dat ook tijdens dit toernooi tonen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.