Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Ook Michael Jordan en Lewis Hamilton laten zich horen voor Floyd

De dood van George Floyd en de strijd tegen racisme in de Verenigde Staten heeft ook de sterren van de NBA niet onberoerd gelaten. Onder andere LeBron James en Magic Johnson lieten van zich horen. Zelfs Michael Jordan (57) kan het niet langer aanzien. En dat is opvallend.

 EPA-EFE

Het is de allereerste keer dat Michael Jordan een politiek standpunt inneemt. “Ik ben diep bedroefd, boos en gepijnigd”, schrijft Jordan op Instagram. “Ik zie en voel de pijn, verontwaardiging en frustraties van iedereen. Ik sta achter de mensen die het ingewortelde racisme en geweld tegen donkere mensen willen stoppen. Het is genoeg geweest.” Jordan roept op om zich te laten horen, maar enkel op gepaste wijze. “We moeten medeleven tonen met elkaar. Onze stem moet de druk op de leiders opvoeren om de regels te veranderen. Anders moeten we ons stemrecht gebruiken voor grote veranderingen.”

Lewis Hamilton hard voor collega’s

Zesvoudig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton klaagde zondag het stilzwijgen van zijn collega’s aan. “Ik zie wie er stil blijft. Sommigen onder jullie zijn grote sterren. Toch horen we jullie niet over dit grote onrecht. Vanuit mijn door blanken gedomineerde sport komt er geen enkel teken. Ik ben een van de weinige gekleurde mensen. Ik sta alleen. Ik had gehoopt dat jullie zouden zien wat er aan het gebeuren is en iets zouden zeggen, maar jullie staan niet aan onze zijde. Weet alleen dat ik weet wie jullie zijn, en ik zie jullie.” Nadien postten Charles Leclerc, Lando Norris, Carlos Sainz Jr., George Russell en Daniel Ricciardo wel al boodschappen tegen racisme.