Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

In Nederland heropende de horeca gisteren. AP

Morgen weten we of avondje uit weer mag

Morgen wordt de knoop definitief doorgehakt of op 8 juni de horeca weer open mag. Op café of restaurant gaan zal niet bepaald dezelfde ervaring zijn als vroeger. Volgens het draaiboek dat door de sector en de GEES is opgesteld, wordt dit het scenario van een avondje stappen of uit eten.

Zo gaan we op café

- Je reserveert best vooraleer je wat wilt gaan drinken

- Bij aankomst meld je je aan en worden de tafels en stoelen ontsmet. Je wordt verzocht je handen te wassen.

- Een van de leden van het gezelschap geeft zijn contactgegevens door. Die worden veertien dagen bewaard zodat je bij eventuele besmetting een tracer aan de lijn zal krijgen.

- Bij aankomst word je naar je tafel geleid die minimaal 1,5 meter van je buren staat.

- Je neemt plaats en staat niet meer op tot je weer vertrekt. Mocht je zin hebben om te roken, dan moet je vertrekken.

- Een menukaart zal je niet vinden. Die zijn weggehaald.

- De bestelling wordt opgenomen, met mondmasker, aan de toog bestellen is niet toegelaten, behalve in kleine etablissementen waar maar één personeelslid werkt.

- Afhankelijk van het café zal je drank krijgen in glas of wegwerpbekers. Gespoelde glazen kunnen alleen als ze op minimum 60 graden door de vaatwasser zijn gegaan.

- De muziek mag niet luider dan 80 db.

- Je betaalt elektronisch en liefst contactloos en voor je het café verlaat, was je je handen.

- Sluitingsuur: middernacht, of vroeger als de lokale besturen dat zo beslissen.

Zo gaan we op restaurant

- Reserveren is sterk aanbevolen, maar dat is niet anders dan anders. Bij die reservering worden ook de contactgegevens van een iemand van de groep vastgelegd en bewaard voor tracing.

- Je wast je handen bij het binnenkomen en krijgt een ontsmette en volledig afgeruimde tafel toegewezen door een personeelslid met mondmasker.

- Je jas hang je zelf weg – die mag niet meer aangenomen worden

- Een menukaart wordt zoveel mogelijk gemeden. De keuzes zullen je meegedeeld worden via borden, op de site of via een QR-code

- Het tafellinnen zal in de meeste gevallen vervangen zijn door papier. Zout, peper, boter, olijfolie, ketchup, soja, azijn, brood zal per persoon verpakt zijn.

- De bediening wast en ontsmet tussen elke gang en na het afruimen de handen. In de keuken werkt iedereen met eigen materiaal als mogelijk is, en liefst aan één gerecht.

- Als je vertrekt, betaal je liefst contactloos. Je wast je handen en wat op je tafels stond, gaat de afvalcontainer in. Het werk van een personeelslid die de hele dag niets anders doet.

- Je laat dus best een flinke fooi achter. Werken in een restaurant wordt echt geen pretje.