Groen wil autovrij stadscentrum gefaseerd invoeren

Groen wil autovrij stadscentrum gefaseerd invoeren

Foto: if

Geraardsbergen - Groen Geraardsbergen wil op termijn een autovrij stadscentrum. "Een vrij drastische ingreep. We zijn er ons dan ook van bewust dat we in de aanloop hiervan kiezen voor een autoluw centrum" zegt Groenvoorzitter Patrick Franceus.

"Reeds in haar verkiezingsprogramma liet Groen Geraardsbergen haar voorkeur uitgaan naar een autovrij stadscentrum" zegt Franceus. Deze keuze vereist een gefaseerde en participatieve aanpak. Groen betreurt dan ook dat het stadsbestuur zich voorlopig enkel wil beperken tot een visieontwikkeling en zich verschuilt achter het argument dat een autovrij centrum niet voorzien is in het meerjarenplan."

Groen wil een autovrij stadscentrum. Dit is een vrij drastische ingreep. We zijn er ons dan ook van bewust dat we in de aanloop hiervan kiezen voor een autoluw centrum: occasioneel en of tijdens bepaalde tijdstippen. Een tussenoplossing kan zijn dat het centrum tot een bepaald uur toegankelijk is voor auto’s."

"We gaan voor een aantrekkelijk centrum, waar er gekozen wordt voor groen, rustplaatsen, gevarieerd en uitgebreid winkelaanbod. Het benutten van leegstaande winkelpanden, alsook de bovenliggende woonlagen, is aangewezen. Door winkels in het centrum te verweven met het wonen, ontstaan levendige buurten en worden de winkelstraten na het sluitingsuur niet doods. Groen pleit om bij nieuw- of vernieuwbouw van winkels een aparte inkom te voorzien voor bewoners van de hogere verdiepingen."

"We opteren voor en centrum waar ruimte is voor de verschillende functies: wonen, onderwijs, werken, winkelen, vrije tijd, zorg en cultuur. Een plek waar inwoners, toeristen en klanten elkaar vinden. Er zijn een aantal hindernissen zoals onder meer parkeerprobleem, niveauverschil tussen boven- en benedenstad, financiële consequenties, verschillen in mening. Daarom is uitstel geen optie. Temeer omdat stadskernrenovatie, mobiliteitsplan, parkeerproblemen, strategisch commercieel businessplan en lokale economie tot één verhaal verweven moet worden."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio