Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De moordenaar van Jonas Vlayen (23) wordt geïnterneerd.  if

Moordenaar van Jonas wordt geïnterneerd: “Grondige voorbereidingen om vier mensen te vermoorden”

Als de vader van Jonas Vlayen (23) uit Zoutleeuw de moordenaar van zijn zoon niet zelf overmeesterd had, dan waren er wellicht nóg drie andere mensen vermoord. Tot die conclusie komt ook de Leuvense raadkamer, die dinsdag besliste om dader Michiel K. (25) te interneren. De man was geestesziek op het moment van de feiten. Maar zijn schriftje met namen, het invoeren van adressen van zijn slachtoffers in zijn gps en de schop in zijn wagen maakten zijn concrete plannen erg duidelijk.

Jonas Vlayen werd op 18 oktober 2018 op de oprit van zijn ouderlijke woning in de rug aangevallen door zijn ex-klasgenoot. Hij kreeg negentien messteken en stierf in de handen van zijn ouders. Vader Danny kon Michiel K. nog zelf aan de politie overhandigen. Het anderhalf jaar durende onderzoek maakte duidelijk dat zijn arrestatie cruciaal bleek, want Michiel K. had volgens de raadkamer grondige voorbereidingen getroffen om ook drie andere personen op een gelijkaardige manier te vermoorden. “Het feit dat nauwkeurige lijsten werden gemaakt, dat hij aan voorverkenning deed, zich een mes aanschafte en er een deken en schop in zijn voertuig aanwezig waren, wijzen op het begin van de uitvoering van een misdaad, die alleen ten gevolge van de omstandigheden, onafhankelijk van zijn wil, zijn gestaakt”, aldus de raadkamer.

Hilde Dendas en Danny Vlayen – de ouders van de vermoorde Jonas Vlayen – zitten met een dubbel gevoel na de internering, zeggen ze. “De moordenaar van onze zoon krijgt wel nog hulp en wordt langs alle kanten bijgestaan. Maar wij zijn onze zoon kwijt. Jonas is er niet meer. We zijn hem kwijt, en weten nog steeds niet waarom. Zijn moordenaar heeft ons nooit antwoorden gegeven. We kunnen nu enkel hopen dat hij door de internering zo lang mogelijk opgesloten blijft en dat hij niet meer welkom is in de maatschappij.” (mkm, atb)