Eindelijk op naar 8 juni

Lootse terrassen kunnen met helft uitbreiden tot eind september

Lochristi - De kogel is door de kerk. De terrasjes keren terug, volgens de regels van de coronatijd. Horecazaken in Lochristi kunnen tot eind september hun terrassen met liefst de helft uitbreiden. Dat was gisterennamiddag al beslist op het schepencollege, maar de definitieve beslissing voor de hele sector moest natuurlijk van de Nationale Veiligheidsraad komen. Op dit moment zijn er al vier aanvragen binnen.

"Het gemeentebestuur wil de sector, die twaalf weken de deuren moest sluiten, de kans geven om op een veilige manier opnieuw te starten", zegt schepen voor lokale economie Frederic Droesbeke (Open VLD). "Op openbaar domein mag er waar mogelijk met de helft worden uitgebreid, zodat de consumptie op een veilige afstand kan gebeuren." 

De uitbreiding van de terrassen moet fysiek worden afgescheiden voor de veiligheid van de bezoekers en de andere weggebruikers. De toegankelijkheid moet ten alle tijde gegarandeerd worden (ook voor minder mobiele personen). In functie van de dinsdagmarkt en mogelijke kermisopstellingen - zoals in Zeveneken - dienen de terrassen te worden weggehaald.

Op dit moment zijn er al vier aanvragen binnen: Taverne Reinaert, Lalotte, de Bonte Koe en Café Center in Hijfte kijken ernaar uit om de helft meer bezoekers te kunnen ontvangen in open lucht. "Ik kreeg vandaag nog reacties en telefoontjes hoe dat moet aangevraagd worden, dus er komen er zeker nog een aantal bij", aldus de bevoegde schepen. De beslissing over het toekennen van de uitbreiding zal volgende week dinsdag 9 juni op het schepencollege worden genomen. Daarna staat het licht op groen voor de aanvragers.

"Voor andere uitbreidingen, buiten de dorpskern, is het wachten op het fiat van Agentschap Wegen en Verkeer. "Ik heb de bevestiging gekregen dat we in de loop van de week daarover een schrijven mogen verwachten", zegt Fréderic Droesbeke. "Mogelijk zorgt AWV voor een spoedprocedure voor die vergunning langs de gewestwegen. Als de uitbreiding voorzien is op ingetekende parkeerplaatsen, is er ook geen bijkomend advies nodig van onze veiligheidsdiensten."

Wat de inname van bestaande parkeerplaatsen betreft, ziet de schepen geen echt probleem. "Wanneer iedereen in het centrum van Lochristi gebruik zou maken van het aanbod, zouden er 17 bestaande  parkeerplaatsen sneuvelen van de 104", klinkt het. "In theorie is er veel meer parkeerplaats in het centrum, onder meer dwars voor de witte paaltjes langs de rand van de weg. Er zijn ook nog geen evenementen waarbij het dorp echt volgeparkeerd zal staan de komende maanden. Er zijn ook zaken die dan wellicht gaan moeten uitbreiden tot voor het uitstalraam van een aanpalende handelszaak, dat zijn de moeilijkste gevallen."

In het centrum van Lochristi was er behalve een ingehouden hoera-kreet ook al heel wat activiteit: bij Lalotte werd er al flink gepoetst, ook op het terras van Picasso was er opnieuw leven in de brouwerij. Brasserie Sebastiaan bracht deze zonnige woensdag ook door met poetsen en herschikkingen van tafels. "We zijn allemaal blij", klonk het bij Gina van 't Tonneke. Het vat nog het best het hele verhaal van de horeca-exit samen. 

 


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio