Nicky Hayen (39) voorgesteld als nieuwe trainer: “Waasland-Beveren opnieuw in een positief daglicht stellen”

Nicky Hayen (39) voorgesteld als nieuwe trainer: “Waasland-Beveren opnieuw in een positief daglicht stellen”

Foto: Photo News

Nicky Hayen (39) is de nieuwe hoofdcoach van Waasland-Beveren. Hij tekende een contract van onbepaalde duur op de Freehtiel en komt over van Sint-Truiden, waar hij trainer was bij de beloften. De invulling van de technische staf moet de komende dagen duidelijk worden. “1A of 1B maakt geen verschil. De werking blijft hetzelfde”, aldus Hayen.

Een persconferentie op de Freethiel, ‘t was een poosje geleden. Maar de club had de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. De stoelen in de perszaal stonden netjes uit elkaar, iedereen droeg een mondmasker en bij het binnenkomen moesten de handen verplicht ontsmet worden. In het Waasland kennen ze het belang van propere handen.

Over naar de orde van de dag: met Nicky Hayen geeft Waasland-Beveren opnieuw een jonge, Belgische trainer de kans om zich te bewijzen in het profvoetbal. Dat bleek in het recente verleden niet altijd even succesvol. Maar de club is overtuigd van zijn keuze. Dat blijkt uit het contract van onbepaalde duur. “We willen graag eens een verhaal op lange termijn schrijven”, vertelt voorzitter Dirk Huyck. Waasland-Beveren ontsloeg dit seizoen twee trainers, Adnan Custovic en Arnauld Mercier.

Nieuwe wind

Ook de kersverse trainer heeft geen schrik om in dit avontuur te stappen en wil vooral niet naar het verleden kijken. “Ik ben bereid dag en nacht te werken om deze club opnieuw in een positief daglicht te plaatsen”, aldus Hayen, terwijl het licht in de Beverse perszaal symbolisch uitviel. “De dingen uit het verleden kunnen we niet meer terugdraaien. Deze club wil een nieuwe wind, met positief nieuws. Het negativisme willen we zo ver mogelijk achter ons laten. Dat helpt ons ook niet vooruit. Wel, als we dat verhaal kunnen overbrengen naar onze spelers, kunnen we ver geraken. Ik weet dat ik mezelf moet bewijzen voor de buitenwereld. Er zijn altijd mensen die je de kans willen geven, en mensen die je veroordelen. Maar ik wil de harten van deze regio veroveren.”

Nicky Hayen (39) voorgesteld als nieuwe trainer: “Waasland-Beveren opnieuw in een positief daglicht stellen”
Foto: BELGA

Hayen wilde zijn kans wagen als hoofdtrainer bij een profclub. Dat Waasland-Beveren nog geen definitieve duidelijkheid heeft of het volgend seizoen in 1B of 1A speelt, is voor hem geen breekpunt. “1A of 1B maakt geen verschil. De werking blijft hetzelfde. Het is een ambitieuze profclub die resultaten wil halen, spelers wil opleiden door hen individueel te benaderen en te begeleiden. Dat staat los van 1A of 1B. Neem nu Abou Koita, met wie ik bij Geel nog heb samengewerkt. Het is de bedoeling om zijn potentieel maximaal te benutten.” De club en de coach houden rekening met 1B, maar via het BAS of de raad voor mededinging willen ze de “onterechte degradatie” nog annuleren. “We hebben duidelijk gesteld dat we niet correct behandeld zijn”, vertelt Huyck. “Als club gaan we er alles aan doen om ons gelijk te halen, maar sportief moeten we vooruit. Twee zaken blijven toch wegen: het licentieverhaal van Moeskroen, en het verloop van de Algemene Vergadering van 15 mei. Meer wil ik daarover niet kwijt. Hopelijk zal gerechtigheid geschieden.”

De trainer is gekend. De invulling van de technische staf nog niet. “We zijn begonnen met de kapitein van het schip”, vervolgt Huyck. “De volgende dagen gaan we in onderling overleg de technische staf verder invullen. Nicky gaat de komende dagen in gesprek met de huidige staf en nadien nemen we een besluit.”

Nicky Hayen komt over van STVV, waar hij actief was bij de beloften. Afgelopen seizoen was hij ook even interim-coach op Stayen na het ontslag van Marc Brys. Daarvoor deed hij ook al ervaring op in de lagere reeksen bij Berchem, Geel en Tienen. Hayen kreeg de voorkeur op Dieter Van Tornhout (35), nu in de staf van KV Mechelen, en twee buitenlanders: de Nederlander René Van Eck (54) en de Duitser Dino Topmöller (39), vorig seizoen coach bij Virton.

Nicky Hayen (39) voorgesteld als nieuwe trainer: “Waasland-Beveren opnieuw in een positief daglicht stellen”
Foto: BELGA
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.