Kasseispecialisten vernieuwen enkele zones van Parijs-Roubaix maar vrezen… het bietenseizoen

Kasseispecialisten vernieuwen enkele zones van Parijs-Roubaix maar vrezen… het bietenseizoen

Het is nog een tijdje aftellen tot 25 oktober, de nieuwe datum van Parijs-Roubaix. Maar nu al wordt hard gewerkt om de kasseien koersklaar te krijgen.

De zone van Mons-en-Pévèle ligt er op 25 oktober in Parijs-Roubaix zo goed als nagelnieuw bij. Les Amis de Paris-Roubaix, een groep vrijwilligers die de kasseien onderhouden, zijn bezig de laatste hand te leggen aan de heringerichte kasseien op deze moordende vijfsterrenzone van 3000 meter lang. Ze krijgen daarbij de hulp va, vijfentwintig landbouwstudenten van het lyceum uit Lomme. “We zijn in maart, voor de lockdown, de werken gestart”, aldus voorzitter François Doulcier. “Het was een zone die veel te slecht lag. Omdat Parijs-Roubaix werd opgeschoven, zijn we nu netjes tijdig klaar. Nu zijn er nog wat gaten die moeten opgevuld worden in de strook van Auchy-lez-Orchies, maar dat neemt niet al te veel tijd in beslag. Er is ook nog Pont Gibus in Wallers, de strook naast de autosnelweg, die stilaan aan een herinrichting toe is, maar dat is te veel werk om tijdig klaar te raken voor de eerstvolgende editie. Dat staat voor 2021 gepland.”

Voor de lockdown werd er al heel wat restauratiewerk verricht. “Dan heb ik het over een zone van tachtig meter in Camphin-en-Pévèle, honderd meter op de ‘secteur’ Moulin de Vertain, iets meer dan honderd meter op de Chemin de la Prière in Ochies en honderd meter in Bourghelles. We hebben ook de bocht op de Carrefour de l’Arbre, waar Thor Hushovd viel in een van de edities die Tom Boonen won, iets heringericht.”

Tractors

Om het meeste groen van tussen de stenen te krijgen diep in de herfst rijdt er nog een veger door onder meer het Bos van Wallers, dik een maand voor de Helleklassieker. “Er komt wel een oplossing voor het gras tussen de stenen, maar we maken ons meer zorgen over het bietenseizoen. Dat valt samen met de periode waarin Parijs-Roubaix wordt gehouden. Er zullen in de periode voorafgaand aan Parijs-Roubaix veel landbouwtractors op die wegen rijden. We hebben alle gemeenten gevraagd tijdig de wegen van aarde en modder te ontdoen”, aldus Doulcier.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.