Duitse codeermachine uit WOII verkocht voor 117.800 euro

Duitse codeermachine uit WOII verkocht voor 117.800 euro

(archiefbeeld) Foto: AP

Een van de enige nog bewaard gebleven Duitse codeermachines uit de Tweede Wereldoorlog is donderdag op een veiling verkocht voor driemaal meer dan geschat. De Enigma, ook wel Schlüsselmaschine E genoemd, uit 1944, ging de deur uit voor 117.800 euro, bericht veilinghuis Dorotheum uit Wenen. Experts schatten de machine op 30.000 tot 40.000 euro. De machine komt uit een Oostenrijkse verzameling. Het veilinghuis mag niet prijsgeven wie de koper is.

De Duitse Wehrmacht, maar ook de diplomatieke diensten, de politie en de geheime diensten gebruikten de Enigma-machine, die lijkt op een typmachine, om berichten destijds te versleutelen. Er werden naar schatting tienduizenden dergelijke toestellen gebouwd.

Lange tijd konden de codes niet gekraakt worden. Maar begin jaren veertig bereikten cryptografie-experts in Bletchley Park, de afdeling cryptologie van de Britse inlichtingendienst, een doorbraak, met behulp van Poolse collega’s. Ze konden zo Duitse radioberichten ontcijferen, zonder dat Duitsland dat wist. Op die manier gingen verschillende Duitse oorlogsmanoeuvres de mist in.

Duitse codeermachine uit WOII verkocht voor 117.800 euro
Alan Turing speelde een belangrijke rol in het kraken van de Enigma-code Foto: AFP
Corrigeer

NIEUWS