Hendrik Bogaert (CD&V) pleit voor doorbreken cordon sanitaire en wordt meteen teruggefloten door zijn voorzitter

Hendrik Bogaert (CD&V) pleit voor doorbreken cordon sanitaire en wordt meteen teruggefloten door zijn voorzitter

Foto: BART DEWAELE

Voor West-Vlaams kopstuk van CD&V, Hendrik Bogaert, moet het cordon sanitaire op de schop. Regeren met Vlaams Belang of PVDA “moet kunnen”, zegt hij in de ‘Krant van West-Vlaanderen’. Zijn voorzitter Joachim Coens is het daar niet mee eens.

Hij pleit níet voor een coalitie met Vlaams Belang, zo zegt hij in de krant. Maar “het moet wel kunnen”. “Het kan niet zijn dat een partij met zoveel kiezers op voorhand uitgesloten wordt”, zegt hij in de krant. En ook: “Ik denk dat coalitievorming het beste middel is tegen extremisme.”

De West-Vlaming stelde zich na lang overwegen vorig jaar niet kandidaat om Wouter Beke op te volgen als voorzitter van CD&V. Een provinciegenoot, Joachim Coens, deed dat wel en is nu voorzitter. Bogaert zei toen dat het “te vroeg is voor mijn ideeën in de partij”. Hij pleitte eerder al voor een algemeen hoofddoekenverbod in de publieke ruimte en “meer integratie-druk”.

Coens heeft via Twitter het idee van Bogaert al duidelijk afgewezen. “Uitgesloten dat we een coalitie vormen met partijen die haaks staan op de manier waarop we naar mens en samenleving kijken. Vlaams Belang-parlementsleden hebben dat deze week nogmaals bewezen. Dus neen, Hendrik Bogaert, een coalitie is niet mogelijk.”

Zijn voorganger Wouter Beke en kopstuk Hilde Crevits hebben het bericht van de huidige voorzitter al gesteund.

Corrigeer

MEER NIEUWS