Stad organiseert zomerschool om gevolgen coronacrisis op te vangen

Stad organiseert zomerschool om gevolgen coronacrisis op te vangen

Tijdens een zomerschool is er ook ruimte voor educatieve spelvormen. Foto: dvk

Mechelen -

De stad Mechelen organiseert in augustus tien dagen lang een zomerschool met twintig klassen. Het initiatief moet kinderen en jongeren versterken in hun schoolloopbaan zodat ze met een positief gevoel aan het nieuwe schooljaar beginnen.

Door het opschorten van de lessen op school tijdens de coronacrisis hebben sommige leerlingen nood aan extra vaardigheden om op 1 september goed te kunnen starten. Anderen werden tijdens de crisis onvoldoende uitgedaagd of geprikkeld. “Een probleem waar we als lokaal bestuur niet blind voor zijn”, zegt Marina De Bie (Vld-Groen-m+), schepen van Onderwijs.

De stad Mechelen trekt zelf 24.000 euro uit voor het project en ze dient bij de Vlaamse overheid een aanvraag voor een subsidie in. De voorbereidingen voor het project ‘Talent krijgt zomerkans’ gebeuren in nauw overleg met het onderwijs en vrijetijdsorganisaties. In iedere klas kunnen maximum veertien leerlingen terecht over tien locaties. Leerkrachten en pedagogen werken telkens een halve dag rond onderwijsdoelen, de andere helft wordt gewijd aan educatieve spelvormen.

Talentencoach

Het accent ligt vooral op talentontwikkeling, maar er is uiteraard vooral aandacht voor leerlingen met een leerachterstand. Scholen geven zelf aan welke leerlingen in aanmerking komen. Deelname is gratis en niet verplicht, maar het wordt wel aangemoedigd. Iedere groep krijgt ook een talentencoach die gesprekken voert met leerlingen afzonderlijk.

“De bedoeling van deze gesprekken is dat de kinderen hun eigen talenten onder woorden kunnen brengen zodat ze een positiever zelfbeeld krijgen en meer veerkracht en weerbaarheid ontwikkelen. Dat moet helpen om beter om te gaan met de uitdagingen die op hun pad liggen”, vertelt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Jeugd.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN