Algenschuim op het water werd Nederlandse surfers in Scheveningen wel degelijk fataal

Algenschuim op het water werd Nederlandse surfers in Scheveningen wel degelijk fataal

Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM

De aanwezigheid van grote hoeveelheden algenschuim in de zee lijkt de belangrijkste oorzaak te zijn van het surfdrama in het Nederlandse Scheveningen, waarbij drie weken geleden vijf mannen om het leven kwamen. Dat is de conclusie van het eerste onderzoek naar de oorzaak.

Het metershoge zeeschuim is zeer waarschijnlijk ontstaan door een uitzonderlijke combinatie van veel algenresten en een ongebruikelijk harde wind uit het noord-noordoosten, concluderen de onderzoekers in opdracht van het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (NIOZ) is het zeeschuim onderzocht.

LEES OOK. Vlaamse surfers na surfdrama in Nederland: “Ook op onze stranden liggen enorme hopen schuim”

Volgens interim-burgemeester Johan Remkes van Den Haag (waarvan de badplaats Scheveningen deel uitmaakt) blijkt dat de hulpdiensten alles op alles hebben gezet die avond en de dagen erna. “Er is ook geen sprake is van mogelijk strafbare feiten. De slachtoffers krijgen we met dit onderzoek niet terug, maar voor de families en vriendenkringen die zo’n groot verlies moeten lijden, is inzicht in de gebeurtenissen en de ongelukkige samenloop van omstandigheden van groot belang.”

De surfers kwamen op 11 mei bij Scheveningen in de problemen. De hulpdiensten rukten massaal uit. Een 30-jarige en 38-jarige man uit Den Haag bezweken die maandagavond aan hun verwondingen toen ze op de kant waren gehaald. De lichamen van een 24-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Delft werden een dag later geborgen. Het stoffelijk overschot van de vijfde surfer dreef weg tijdens een bergingspoging. Zijn lichaam is donderdag gevonden.

Corrigeer

MEER NIEUWS