Nieuwe arrestaties in ontvoeringszaak van 13-jarige jongen: bijna hele familie Bouloudo in de cel

Nieuwe arrestaties in ontvoeringszaak van 13-jarige jongen: bijna hele familie Bouloudo in de cel

Lahoussine E. H. (links) kreeg eerder zeven jaar omdat hij onderdak gaf aan de terroristen die de aanslagen in Madrid pleegden in 2004. Daarbij vielen 191 doden. Rechts: hoofdverdachte Khaled Bouloudo.

Genk / Maaseik -

Gisteren zijn opnieuw vier mensen gearresteerd in de zaak van de ontvoering van de dertienjarige jongen uit Genk. De politie arresteerde nu ook de zestienjarige zoon van hoofdverdachte Khaled Bouloudo. Zijn zus was al gearresteerd maar nu zit ook haar man achter de tralies. Net als een tweede zus en haar dochter. Er zitten nu al elf verdachten vast.

De opvallendste nieuwe arrestatie is die van Bouloudo’s schoonbroer Lahoussine E. H. (44). Die man werd in 2015 veroordeeld als leider van de Groupe Islamique Combattant Marocain. De GICM was een islamitische extremistische groepering die onder meer logistieke steun verleend zou hebben aan de daders van de aanslagen in Madrid in 2004, waarbij 191 mensen omkwamen. De broer van E.H., Hassan was één van de daders van die aanslag. Hij kreeg veertien jaar cel en werd dan aan Marokko uitgeleverd om een straf uit te zitten van 10 jaar voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen van Casablanca in 2003.

LEES OOK. Ontvoerde jongen (13) werd wellicht vastgehouden in huis van ouders Bouloudo: “Het waren duidelijk extremisten”

Lahoussine E. H. werd zelf veroordeeld tot 7 jaar cel als spirituele leider van de GICM. Maar die straf werd in cassatie verbroken na een procedurefout. Een nieuw proces is nog niet voorzien. Schoonbroer Khaled Bouloudo kreeg in hetzelfde proces vijf jaar cel, maar ook dat vonnis werd in cassatie verbroken. De twee hebben wel hun hele straf uitgezeten. E.H. zou ook in Afghanistan gevochten hebben.

De speurders vermoeden dat alle familieleden van Bouloudo die nu in de cel zitten, op één of andere manier geholpen hebben bij de ontvoering en gijzeling van de dertienjarige jongen uit Genk. Ze brachten hem eten en poetsten na de ontvoering het ouderlijke huis, waar de jongen een tijdlang ondergebracht zou zijn.

Volgens zijn advocaat ontkent E.H. elke betrokkenheid bij de ontvoeringszaak. Vandaag verschijnt hij voor de onderzoeksrechter

Corrigeer

NIEUWS