850 betogers op protestactie tegen racisme: organisatoren riskeren GAS-boete

850 betogers op protestactie tegen racisme: organisatoren riskeren GAS-boete

Foto: fvv

Gent -

In het Gentse Zuidpark stroomden zo’n 850 mensen tezamen rond het standbeeld van Koning Albert I. Ze kregen geen toestemming van Stad Gent voor de betoging, toch gingen ze ervoor. Het was een rustige en veilige betoging. De organisatoren riskeren een GAS-boete.

Het was al lang geleden dat er zoveel volk in het park aanwezig was. “Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen gingen komen”, zegt organisator Gilles Mbiye-Beya (24). Honderden mensen kwamen richting het Zuidpark om hun steun te uiten aan het standbeeld van Koning Albert I. “We willen Leopold II niet in beeld brengen, gezien zijn gruweldaden”, zegt Gilles. Rond het standbeeld werden honderden schoenen geplaatst, een symbolische actie. “We zijn er maar worden niet gezien”, zegt hij.

Er werden enkele speeches gegeven, die werden via Instagram live gestreamd zodat iedereen in het park kon volgen. Erna gaf de bijna 1.000 man een applaus van 8 minuten en 46 seconden lang. Symbolisch, omdat de zwarte Amerikaan precies even lang op de grond lag met de knie van een politieagent in zijn nek. De politie was aanwezig, in burger en in uniform maar moest niet ingrijpen. De 800 betogers hielden zich braaf aan de regels van social distancing. En er werd zelfs handgel en mondmaskers uitgedeeld door de organisatie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio