Dealende cipier riskeert nu zelf drie jaar cel: “Meer te verdienen met drugs in gevangenis dan daarbuiten”

Dealende cipier riskeert nu zelf drie jaar cel: “Meer te verdienen met drugs in gevangenis dan daarbuiten”

Cipier Andries D. probeerde drugs in de gevangenis te smokkelen. Foto: bfs

Beveren-Waas / Dendermonde / Antwerpen -

Een cipier die in december 2019 werd betrapt op het dealen van drugs in de gevangenis van Beveren riskeert nu zélf drie jaar cel. “Met zo iemand moeten we geen enkel mededogen hebben”, aldus de openbaar aanklager.

Andries D. is een bekend gezicht in de gevangenissen van Antwerpen, Beveren en Dendermonde. Niet alleen omdat hij er jarenlang cipier was, maar ook omdat hij er ondertussen zelf ook al enkele maanden achter de tralies zat. Dat gebeurde nadat hij op 12 december van vorig jaar bij aanvang van zijn shift in de gevangenis van Beveren was betrapt met vijftig gram hasj in zijn zakken. Die was bedoeld om te verkopen aan de gedetineerden. “Ik was het gevangeniswezen beu en wou nog een laatste keer een slag slaan”, gaf D., die ook buiten zijn uren drugs verkocht, toe. “Het klopt dat er meer geld te verdienen is met het dealen van drugs in de gevangenis dan erbuiten.”

De cipier werd meteen aan de deur gezet in Beveren en werd overgebracht naar de gevangenis van Dendermonde. Daar zat hij vier maanden lang zelf in de cel. “Ik besef dat ik heel veel mensen heb teleurgesteld. Niet in het minst mijn collega’s”, kwam hij tot inkeer.

Geen mededogen

Openbaar aanklager Ann Soenens spaarde D. niet. “Het is de bedoeling dat een cipier zich in een gevangenis anders gedraagt dan de gevangen zelf. Meededogen is niet op zijn plaats.”

Andries D. riskeert voor zijn drugshandeltje zowel binnen als buiten de gevangenis in totaal drie jaar cel en 8.000 euro boete. Gaétan Vaerewyck, de advocaat van D., benadrukte dat er nooit effectief door zijn cliënt werd gedeald in de gevangenis. “Hij kon gelukkig tegengehouden worden bij de toegangscontrole. Eerdere feiten van drugshandel in de gevangenis waren er niet.”

Meester Vaerewyck drong aan op een werkstraf eerder dan een nieuw verblijf achter de tralies. “Als ex-cipier zelf in de gevangenis moet zitten, zorgt voor een heel vreemde verhouding. Hij kent alle mensen langs beide kanten van de tralies.”

Vonnis 7 september.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio