Onderzoekers VUB willen de middeleeuwse bewoners van Ieper reconstrueren

Onderzoekers VUB willen de middeleeuwse bewoners van Ieper reconstrueren

Foto: VUB

Ieper -

Wie bevolkte de stad Ieper in de middeleeuwen en wat aten ze, of hoe was het gesteld met hun gezondheid? Dat willen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel te weten komen via analyse van skeletten uit de begraafplaats van de Sint-Niklaasparochie. In 2018 werden meer dan 1.200 graven van de middeleeuwse begraafplaats blootgelegd.

Voor het “The Make-Up of the City: A Transdisciplinary Study of Urban Society in the Pre-Modern Low Countries” gaan de wetenschappers een selectie van de best bewaarde skeletten van de site onder de loep nemen. De Lage Landen waren in de Middeleeuwen een van de meeste verstedelijkte gebieden van Europa. De stad Ieper was zelfs een industriële reus. Historische bronnen geven veel informatie weer over de stad, maar niet over de stadsbevolking.

“De wetenschappelijke analyse van het skeletmateriaal van de Ieperse Sint-Niklaasparochie kan hier helpen. We kunnen bijvoorbeeld de link tussen maatschappelijke factoren, zoals iemands socio-economische achtergrond, en zijn of haar gezondheidstoestand achterhalen, iets wat ook vandaag nog zeer relevant is”, zegt de promotor van het project, VUB-professor Laatmiddeleeuwse Geschiedenis Bart Lambert.

Een vijfhonderdtal skeletten die relatief goed geconserveerd zijn, worden nu uitvoerig onderzocht op chemische elementen die doorheen het mensenleven zijn opgebouwd. De verhouding van strontium-, stikstof-, zuurstof- en koolstofisotopen tonen wat de mensen aten in de dertiende en veertiende eeuw in Ieper en uit welke regio ze afkomstig waren. Daarnaast worden de skeletten ook op ziekten onderzocht, want heel wat aandoeningen laten blijvende sporen na op het menselijk beendermateriaal.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio