Prins Andrew bijt van zich af: “Aanklagers minstens drie keer mijn medewerking in Epstein-onderzoek aangeboden”

Prins Andrew bijt van zich af: “Aanklagers minstens drie keer mijn medewerking in Epstein-onderzoek aangeboden”

Prins Andrew Foto: AFP

De Britse prins Andrew heeft ontkend dat hij geweigerd heeft om mee te werken met de Amerikaanse autoriteiten in het misbruikschandaal rond de Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein. Zijn advocaten zeggen maandag dat hij “minstens drie keer” zijn medewerking heeft aangeboden.

Maandag raakte bekend dat het ministerie zondagavond een formeel verzoek deed om met de Britse prins te spreken door de zogeheten MLA (Mutual Legal Assistance) in te dienen. Dat verplicht twee landen om informatie met elkaar uit te wisselen over rechterlijke en criminele zaken. Die stap was volgens het ministerie noodzakelijk omdat Andrew niet thuis gaf om mee te werken.

Zijn advocaten weerleggen dat echter. “Het ministerie van Justitie heeft ons ervan verzekerd dat de hertog nooit een ‘doelwit’ is geweest van hun criminele onderzoeken naar Epstein en dat ze vertrouwelijk zijn vrijwillige medewerking zochten”, schrijven ze maandag in hun verklaring. “In aanloop naar deze gesprekken vroegen we het ministerie van Justitie te bevestigen dat onze medewerking en interviewverzoeken vertrouwelijk bleven, conform de gewone regels die gelden voor vrijwillige samenwerking met het ministerie van Justitie.”

LEES OOK. Slachtoffers Epstein zwijgen niet langer in nieuwe Netflix-reeks: “Hij had een orgie-eiland” (+)

Het ministerie bevestigde volgens de advocaten dat Andrews medewerking vertrouwelijk zou blijven. “De hertog van York heeft dit jaar zeker drie keer zijn medewerking aan het ministerie van Justitie aangeboden als een getuige. Helaas was de reactie van het ministerie op deze twee eerste aanbiedingen het verbreken van de regels rond de vertrouwelijkheid en het beweren dat de hertog totaal niet meewerkte. Door dat te doen, bleek dat ze wellicht liever publiciteit zochten dan dat ze de eerder aangeboden hulp accepteerden.”

Epstein

De prins ligt onder vuur voor zijn langdurige vriendschap met Epstein. Andrew verbleef meerdere malen op zijn landgoed in de VS en het Caribisch gebied. Een van de slachtoffers van Epstein beschuldigt ook Andrew ervan haar misbruikt te hebben. Zelf verklaarde prins Andrew eerder nooit iets verdachts te hebben zien gebeuren tijdens zijn bezoeken.

Na een slecht ontvangen interview eind november, waarmee de prins eigenlijk zijn bezoedelde reputatie wilde herstellen, besloot hij zijn taken als lid van de Britse koninklijke familie op te schorten.

Corrigeer

NIEUWS