Begrafenis wereldwijd uitgezonden

Joe Biden spreekt nabestaanden van George Floyd toe, familie heeft boodschap voor president Trump: “Wanneer is Amerika ooit groots geweest?”

Joe Biden spreekt nabestaanden van George Floyd toe, familie heeft boodschap voor president Trump: “Wanneer is Amerika ooit groots geweest?”

Presidentskandidaat Joe Biden (links) sprak de familie van George Floyd in Houston (rechts) toe in een videoboodschap. Foto: Reuters

George Floyd, de zwarte man die twee weken geleden om het leven kwam na politiegeweld in de Verenigde Staten, is dinsdagavond begraven. De uitvaartplechtigheid in Houston, waar Floyd opgroeide, was wereldwijd live te volgen. Niet alleen politici als presidentskandidaat Joe Biden spraken bij die gelegenheid hun onmacht uit, ook de familie van Floyd had een boodschap voor president Trump. “Wanneer is Amerika ooit great geweest?”

Er waren maximaal 500 mensen toegelaten in de ‘Fountain of Praise’-kerk in Houston (Texas). De privéplechtigheid voor vrienden en familie werd volledig betaald door de beroemde bokser Floyd Mayweather, ook acteur Jamie Foxx woonde de dienst bij.

“Dit is een moment van verbondenheid”, opende voorganger Mary White de dienst. “Dit is het moment waarop God mensen uit de hele wereld heeft samengebracht om terug te kijken op het leven van George Floyd. Want op het moment dat hij om zijn mama riep, luisterden moeders in het hele land. Ze hoorden hem schreeuwen om zijn moeders, maar alle moeders schreeuwden samen met hem. En wij begonnen te schreeuwen voor onze kinderen. Voor onze kleinkinderen.”

Joe Biden spreekt nabestaanden van George Floyd toe, familie heeft boodschap voor president Trump: “Wanneer is Amerika ooit groots geweest?”
Mary White Foto: REUTERS

“Denken jullie dat hier niets goeds uit kan komen?”, viel priester William Lawson haar bij. “De dood van George leverde niet alleen een hoop goede speeches op, maar ook een beweging. Een wereldwijde beweging. Een beweging die niet zal stoppn over twee weken, drie weken, een maand. Een beweging die de wereld gaat veranderen.”

Boodschap van Joe Biden: “Amerika moet beter doen”

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden was niet aanwezig, omdat hij niet wilde dat zijn bescherming door de geheime dienst de organisatie van de dienst zou verstoren, sprak de aanwezigen toe in een videoboodschap. “We proberen het plan van God te begrijpen”, richtte Biden zich tot de familieleden van Floyd. “Ik weet dat de dood van George een gat achterlaat in jullie hart, en dat jullie zich nooit meer hetzelfde zullen voelen. Maar jullie hebben een last op jullie schouders gekregen. De last om de wereld te verbeteren in de naam van George. Maar weet dat mensen uit de hele wereld zich met jullie verbonden voelen in deze tragedie.”

Daarna richtte Biden zich tot de zesjarige dochter van Floyd. “Ik weet dat je veel vragen hebt, net als veel kinderen van jouw generatie. De antwoorden zijn vaak wreed en pijnlijk. Geen enkel kind zou de vraag moeten stellen die te veel zwarte kinderen al generaties lang moeten stellen: Waarom? Waarom is papa weg?”

Biden had dan ook een boodschap voor zijn landgenoten. “Te veel zwarte Amerikanen worden elke dag wakker in de wetenschap dat ze hun leven kunnen verliezen door simpelweg hun leven te leiden. We mogen ons niet afkeren van dat feit, we mogen dit moment niet negeren. We moeten ons afkeren van de angst, de haat en het wantrouwen. Amerika moet beter doen. Alle mannen en vrouwen moeten gelijkwaardig behandeld worden. Nu is het moment gekomen om te luisteren en te helen. Het moment voor raciale gerechtigheid. Want pas wanneer er gerechtigheid is voor George Floyd, zal er gerechtigheid zijn voor zwarte Amerikanen in dit land.”

De videoboodschap van Joe Biden. Video: Reuters

“Zijn enige misdaad was dat hij zwart geboren werd”

Al Green, een Democratisch Congreslid voor de staat Texas, nam daarop het woord. “George Floyd was niet vervangbaar. Zijn enige misdaad was dat hij zwart geboren werd. Maar ook George verdiende de waardigheid en het respect dat alle kinderen van God verdienen.” Green zwaaide ook met een doosje met daarin een opgevouwen Amerikaanse vlag. “Want ik wil dat de Verenigde Staten George Floyd respecteren. Daar staat deze vlag voor.”

Burgemeester Sylvester Turner van Houston kondigde vervolgens aan dat hij een voorstel zou indienen dat wurggrepen door de politie onwettelijk zou maken in de stad. “In deze stad zullen we de-escalatie eisen. In deze stad zal je moeten waarschuwen alvorens je schiet. In deze stad moet je tussenkomen als je iets verkeerds ziet gebeuren.”

Joe Biden spreekt nabestaanden van George Floyd toe, familie heeft boodschap voor president Trump: “Wanneer is Amerika ooit groots geweest?”
Al Green Foto: AFP

Nicht heeft boodschap voor Trump: “Wanneer is Amerika ooit groots geweest?”

Het meest emotionele moment kwam er toen de familieleden van Floyd, allemaal in het wit gekleed, één na één het woord namen en hun onmacht uitschreeuwden. Zo eiste zijn nicht Brooke Williams gerechtigheid voor haar nonkel. “Zolang ik adem, zullen we gerechtigheid eisen.” Waarop Williams zicht richtte tot Derek Chauvin, de agent die met zijn knie op de keel van Floyd zat en hem zo doodde. “Je toonde geen hart of ziel. Je toonde geen berouw toen je de ziel uit het lichaam van mijn nonkel zag gaan. Hij smeekte meermaals om lucht, maar je duwde enkel harder. Waarom moet het systeem corrupt en kapot zijn?”

Het meisje had ook een boodschap voor president Donald Trump, zonder hem bij naam te noemen. “Iemand zei ooit ‘Make America Great Again’, maar wanneer is Amerika ooit groots geweest?”, verwees ze naar het eeuwenoude probleem van racisme in de Amerikaanse samenleving.

Al Sharpton: “Dit was geen tragedie. Dit was een misdaad”

De lofrede voor George Floyd werd uitgesproken door Al Sharpton, een bekend burgerrechtenactivist en voormalig Democratisch presidentskandidaat. Sharpton eiste ongemeen scherp gerechtigheid voor de dood van Floyd. “Want levens zoals die van George zullen niet meetellen tot iemand de prijs moet betalen voor het nemen van een leven”, verwees hij naar de politieagenten die momenteel vervolgd worden voor de dood van Floyd. “Dit was geen tragedie. Dit was een misdaad.”

Vervolgens vroeg Sharpton de aanwezige familieleden van Trayvon Martin, Eric Garner, Botham Jean, Pamela Turner, Michael Brown en Ahmaud Arbery om recht te staan. Een krachtig moment, want al die mensen kwamen de afgelopen jaren om het leven door racistisch (politie)geweld.

Sharpton prees ook de protesten naar aanleiding van Floyds dood en bekritiseerde president Trumps respons erop: “Je neemt rubberkogels en traangas om vreedzame betogers te verwijderen, en dan neem je een bijbel en wandel je voor een kerk en gebruik je een kerk als decor. Hooggeplaatste slechtheid.”

Begraven naast zijn moeder

Na de kerkdienst werd het lichaam van Floyd overgebracht naar het nabije Pearland, waar hij naast zijn moeder begraven wordt.

Joe Biden spreekt nabestaanden van George Floyd toe, familie heeft boodschap voor president Trump: “Wanneer is Amerika ooit groots geweest?”
Foto: Photo News

Het grote publiek kon Floyd maandag al gaan groeten. Iets wat vele duizenden mensen ook deden. Er vonden de voorbije dagen ook al herdenkingen plaats in Minneapolis (waar Floyd om het leven kwam) en in Raeford (waar Floyd werd geboren).

LEES OOK. Duizenden mensen brengen laatste groet aan George Floyd

8 minuten en 46 seconden

De 46-jarige Floyd werd op 25 mei overmeesterd door politieagent Derek Chauvin, omdat hij ervan verdacht werd in een winkel met een vals briefje van 20 dollar te hebben betaald. De agent wierp Floyd op de grond en hield hem in bedwang door met zijn knie op zijn nek te drukken. Ondanks meerdere smeekbedes van Floyd, die zei dat hij niet kon ademen, bleef de agent 8 minuten en 46 seconden lang de druk aanhouden. Tot Floyd bezweek. Na zijn dood braken er wereldwijd ‘Black lives matter’-protesten uit. De politieagent werd intussen officieel beschuldigd van moord.

LEES OOK. Reconstructie van het laatste halfuur van het leven van George Floyd: “Alles begon met een briefje van 20 dollar”

Corrigeer

NIEUWS