Profs en organisaties vragen Leuvense rector om verwijdering beeld Leopold II uit bib

Profs en organisaties vragen Leuvense rector om verwijdering beeld Leopold II uit bib

Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Leuven -

Verwijzend naar de wereldwijde protesten tegen racisme schrijven een vijftigtal organisaties en individuen onder wie Leuvense hoogleraren en docenten een open brief aan KU Leuven-rector Luc Sels. Ze vragen de verwijdering van het borstbeeld van Leopold II, “de koning die bekend staat om de gewelddadige kolonisatie van Congo”, uit de centrale Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein.

Het is volgens de ondertekenaars de hoogste tijd dat ook de KU Leuven werk maakt van een racismevrije samenleving. De dekolonisering van de universiteit maakt daar deel van uit. De beelden van Leopold II zijn een doorn in het oog van vele Congolezen want ze staan voor hen symbool voor de gruwelijke misdaden die plaatsvonden tijdens het Belgische koloniale verleden, waarbij naar schatting één tot vijf miljoen Congolezen het leven lieten.

De KU Leuven moet volgens de open brief een voortrekkersrol opnemen in de strijd tegen structureel racisme. “Dit houdt onder meer in dat koloniale propaganda moet worden veroordeeld, racisme moet worden bestreden en plaats moet worden gemaakt voor debat. Een eerste stap zou zijn het borstbeeld van Leopold II in de Universiteitbibliotheek weg te halen”, klinkt het.

De open brief is ondertekend door organisaties als Belgian Youth Against Racism, De/colonize Leuven, Hart Boven Hard, Intal Leuven, Comac Leuven en Vrouwen in het Zwart evenals door Leuvense hoogleraren zoals Jan Masschelein, Nadia Fadil, Ides Nicaise, Geertrui Van Overwalle, Steven Van Wolputte, Ortwin De Graef, Frederik Denef en Lieven De Cauter. Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi (Open VLD) ondertekende de brief.

LEES OOK. Beelden Leopold II opnieuw in opspraak: “De Duitsers geven Hitler toch ook geen standbeeld in de publieke ruimte?” (+)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio