Minister stelt nieuwe beheersovereenkomst met De Lijn jaar uit

Minister stelt nieuwe beheersovereenkomst met De Lijn jaar uit

Themabeeld Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil de beheersovereenkomst 2017-2020 met De Lijn een jaar langer laten gelden. Dat heeft ze gezegd in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement.

In de beheersovereenkomst worden de wederzijdse rechten en plichten tussen de Vlaamse overheid en de vervoersmaatschappij voor enkele jaren vastgelegd. Normaal moest er volgend jaar een nieuwe overeenkomst ingaan.

De Lijn moet op zoek naar een nieuwe topman nu Roger Kesteloot heeft aangekondigd dat hij zijn mandaat eind dit jaar vervroegd wil neerleggen. Maar dat is voor Peeters niet de enige reden om een nieuwe beheersovereenkomst uit te stellen. Er is ook een benchmarkstudie bezig over De Lijn. De vervoersmaatschappij moet daarin goed scoren om het kernnet en het aanvullend net in Vlaanderen te kunnen blijven bedienen.

“De benchmarkstudie is essentieel met oog op het verdere verloop van het openbaarvervoeraanbod”, legde Peeters uit. “We hebben er alle vertrouwen in dat die benchmarkstudie goed zal aflopen voor De Lijn en dat we in de loop van 2021 kunnen werken aan een nieuwe beheersovereenkomst. Dat kan dan in alle rust en met alle partners.”

Nieuwe topman of -vrouw

Over de zoektocht naar een nieuwe directeur-generaal zei Peeters dat de laatste hand gelegd wordt aan een functiebeschrijving. De verwachtingen onder de parlementsleden zijn hoog. Zo wil Marino Keulen (Open VLD) een topman of topvrouw “die van vele markten thuis is”, die naar buiten durft treden maar ook managementskills heeft. Karin Brouwers (CD&V) rekent op iemand “met een hart voor openbaar vervoer”, en benadrukte het belang van digitale vaardigheden.

De minister gaf ook uitleg over de beweegredenen van Kesteloot om vroeger te stoppen. “Sommigen zitten misschien te wachten op een smeuïg verhaal”, aldus Peeters. “Er valt niets achter te zoeken, het is een persoonlijke beslissing van hem.” Volgens Peeters vond de directeur-generaal dat een aantal cruciale acties achter de rug liggen. “Hij gaf aan dat nieuwe stappen in de ontwikkeling van De Lijn best worden voorbereid door een nieuwe mandaathouder.”

Corrigeer

NIEUWS