Van Quickenborne: “MR, CD&V en Open VLD moeten brug slaan tussen PS en N-VA om federale regering te kunnen vormen”

© BELGA

Open VLD-Kamerfractieleider Vincent Van Quickenborne vindt dat de partijvoorzitters van MR, CD&V en Open VLD een brug moeten slaan tussen PS en N-VA. Dat heeft hij vrijdag gezegd op Radio 1.

gjs

De burgemeester van Kortrijk leidt sinds de verkiezing van Egbert Lachaert tot partijvoorzitter de Open VLD-fractie in de Kamer. Van Quickenborne liet vrijdagmorgen zijn licht schijnen over de vorming van een regering met een meerderheid in het parlement. Tot nu toe regeert het minderheidskabinet van Sophie Wilmès (MR, CD&V en Open VLD) met volmachten die gesteund worden door zeven oppositiepartijen, een formule die wellicht op haar laatste benen loopt.

Volgens Van Quickenborne moet de nieuwe Open Vld-voorzitter Lachaert samen met zijn collega’s van CD&V (Joachim Coens) en van MR (Georges-Louis Bouchez) het initiatief nemen om een brug te slaan tussen N-VA en PS.

Snuffelronde

Momenteel voeren de voorzitters van PS en SP.A, Paul Magnette en Conner Rousseau, gesprekken met andere partijvoorzitters. “De socialisten hebben een snuffelronde gedaan en daaruit is nu gebleken dat het met Groen en Ecolo niet zal lukken”, zei Van Quickenborne vrijdag.

Is er in een regering met PS en N-VA wel plaats voor Open VLD? De PS zegt al lang niet met N-VA én Open VLD in een regering te willen. “Wij zijn onthecht als partij”, zegt Van Quickenborne. “Wij hebben geen schrik van de oppositie.”

Superkern

De Open VLD-fractieleider blikte ook vooruit op de bijeenkomst van de superkern vrijdagnamiddag. Die zou nog een akkoord moeten vinden rond een aantal steunmaatregelen.

LEES OOK. Niemand wil ernaartoe en het doel is om zo weinig mogelijk te beslissen: superkern wordt superlege doos

Vorige week keurde de vergadering van de regering met de voorzitters van tien steunende partijen al een hele reeks maatregelen goed, maar die werden niet allemaal goed onthaald. Zo kwam er onder meer kritiek op de beslissing om gratis railpassen uit te delen.

Van Quickenborne wil dat de focus op “tijdelijke en doelgerichte” maatregelen komt te liggen. “We moeten ons focussen op wie het echt nodig heeft en niet geld rondstrooien om iedereen te plezieren.” Hij verwacht nog een akkoord rond een verhoogde investeringsaftrek voor bedrijven, maatregelen om de solvabiliteit van bedrijven te steunen en een akkoord rond landingsbanen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen