Eindelijk: UCI maakt definitieve kalender voor het resterende wielerjaar bekend

Eindelijk: UCI maakt definitieve kalender voor het resterende wielerjaar bekend

Foto: UCI

Het was wachten. En speculeren. Veel speculeren. Maar vrijdag maakte de Internationale Wielerunie UCI de definitieve wielerkalender van 2020 bekend. Opvallendste nieuws: de Ronde van Lombardije wordt gereden op 15 augustus, een week na Milaan-San Remo en tijdens de Dauphiné.

Het overgrote deel van de kalender vanaf begin augustus stond al vast, met de Strade Bianche op 1/8. Zo vindt de Tour de France plaats tussen 29 augustus en 20 september. Diezelfde dag start in Zwitserland het WK, dat eindigt met de wegrit voor de mannen op 27 september. De Ronde van Italië staat gepland van 3 tot 23 oktober en de Ronde van Spanje van 20 oktober tot 9 november.

Zoals eerder al geweten was, krijgen we de Ronde van Vlaanderen op 18 oktober en een week later Parijs-Roubaix. Eerder die maand vinden ook Luik-Bastenaken-Luik (4/10), de Amstel Gold Race (10/10) en Gent-Wevelgem (11/10) plaats.

De Ronde van Guangxi in China verschuift van 15-20 oktober naar 5-10 november. De Cyclassics in het Duitse Hamburg kreeg 3 oktober als datum mee. Slechter nieuws kwam er voor Eschborn-Frankfurt, Prudential RideLondon-Surrey Classic en Dwars door Vlaanderen. Voor hen is er dit jaar geen plaats op de kalender.

Belgische wedstrijden op internationale kalender

15 augustus: Dwars door het Hageland

16-19 augustus: VOO Tour of Wallonië

29 augustus: Druivenkoers Overijse

30 augustus: Brussels Cycling Classic

12 september: Eurométropole Tour

13 september: Antwerp Port Epic / Sels Trophy

16 september: Grote Prijs van Wallonië

20 september: Gooikse Pijl

22 september: BK Anzegem

23 september: Omloop van het Houtland Middelkerke - Lichtervelde

30 september: Waalse Pijl (WorldTour)

29 september - 3 oktober: BinckBank Tour (World Tour)

4 oktober: Luik-Bastenaken-Luik (World Tour)

06 oktober: Binche - Chimay - Binche / Memorial Frank Vandenbroucke

07 oktober: Brabantse Pijl

11 oktober: Gent-Wevelgem (World Tour)

14 oktober: Scheldeprijs

18 oktober: Ronde van Vlaanderen (World Tour)

21 oktober: AG Driedaagse Brugge-De Panne (World Tour)

World Tour

1 augustus: Strade Bianche

8 augustus: Milano-Sanremo

5-9 augustus: Tour de Pologne

15 augustus: Il Lombardia

12-16 augustus: Critérium du Dauphiné

25 augustus: Bretagne Classic - Ouest-France

29 augustus-20 september: Tour de France

11 september: Grand Prix Cycliste de Québec

13 september: Grand Prix Cycliste de Montréal

7-14 september: Tirreno-Adriatico

30 september: La Flèche Wallonne

29 september-3 oktober: BinckBank Tour

3 oktober: EuroEyes Cyclassics Hamburg

4 oktober: Liège-Bastogne-Liège

10 oktober: Amstel Gold Race

11 oktober: Gent-Wevelgem in Flanders Fields

18 oktober: Ronde van Vlaanderen - Tour des Flandres

21 oktober: AG Driedaagse Brugge-De Panne

3-25 oktober: Giro d’Italia

25 oktober: Paris-Roubaix

20 oktober-8 november: La Vuelta ciclista a España

5-10 november: Gree-Tour of Guangxi

Klik hier voor alle uitgebreide kalenders op de site van de UCI

Kalender vrouwen

Ook de wielerkalender van de vrouwen werd officieel bekendgemaakt door de UCI. Net als de mannen staat voor Jolien D’hoore en co op 1 augustus de Strade Bianche op het menu. De nationale kampioenschappen tussen 20 en 23 augustus, meteen gevolgd door het EK. La Course staat gepland voor 29 augustus en de week erop de Boels Ladies Tour (1-6 september). De Giro Rosa wordt verreden tussen 11 en 19 september, met daarna het WK.

In oktober is het tijd voor de klassiekers met Luik-Bastenaken-Luik (4/10), de Amstel Gold Race (10/10), Gent-Wevelgem (11/10), de Ronde van Vlaanderen (18/10) en Parijs-Roubaix (25/10). In november zijn er nog de Madrid Challenge (6-8/11) en de Tour of Guangxi (10/11).

Eindelijk: UCI maakt definitieve kalender voor het resterende wielerjaar bekend
Foto: UCI

Langer in regenboogtrui

Daarnaast besliste de UCI dat het WK mountainbike marathon komend jaar niet zal doorgaan in het Colombiaanse Manizales, maar wel in het Italiaanse Elba. Een datum voor het event is er nog niet. Vanwege de pandemie zullen er dit jaar meerdere WK’s in het wielrennen niet kunnen doorgaan. De regerende wereldkampioenen in die disciplines krijgen nu groen licht om hun regenboogtrui langer te dragen, totdat er een nieuw WK georganiseerd kan worden.

De UCI geeft ook nog aan te werken aan gezondheidsprotocollen, die nageleefd moeten worden eens er deze zomer opnieuw gekoerst mag worden. Tot slot bevestigde de Wielerunie dat vanaf 1 januari 2021 de operationele activiteiten van zijn antidopingprogramma overgelaten worden aan het International Testing Agency (ITA).

Intussen maakte Cycling Vlaanderen de wielerkalender voor juli bekend op haar website. “Er kan gekoerst worden in juli”, is men enthousiast. “Afgelopen week gingen we in gesprek met tal van besturen, gemeenten en organisatoren. Met dank aan de vele enthousiaste wielerliefhebbers hebben we een aanbod gecreëerd voor alle renners, in alle disciplines. Deze kalender is wel onder voorbehoud van de goedkeuring door gemeenten en de geldende protocollen per gemeente. Er kunnen nog steeds wedstrijden geschrapt of toegevoegd worden.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.